VanEck lanceert twee nieuwe ETF’s

VanEck lanceert twee nieuwe ETF’s

Sinds gisteren kunnen beleggers via VanEck in twee nieuwe ETF’s investeren, namelijk in Chinese bedrijven en in bedrijven die handelen in aardmetalen en strategische metalen. VanEck reageert hiermee op de vraag naar specifieke ETF’s.

Met de New China ESG – genoteerd aan de London Stock Exchange en de Deutsche Börse – kunnen investeerders beleggen in de zogeheten nieuwe economie van China. De ETF, die volgens VanEck de eerste Europese ETF is die toegang biedt tot Chinese bedrijven in de nieuwe economie, volgt de MarketGrader New China ESG Index.

Transformatie zorgt voor investeringskansen

China ontwikkelt zich hard en behoorde de afgelopen jaren tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Dat biedt veel kansen, maar voor particuliere beleggers kan het lastig zijn om de juiste beleggingen te vinden.

Spreiding blijft het toverwoord.

De Chinese overheid zet de markt steeds meer open. Voor een leek is het vaak moeilijk om de invloed daarvan goed te kunnen duiden. Spreiding is volgens experts vaak het toverwoord. Met de lancering van New China ESG is het voor beleggers weer wat makkelijker om te investeren in de (nieuwe) Chinese bedrijven.

‘Chinese economie is booming’

Dat deze bedrijven booming zijn, is grotendeels te danken aan nieuw type consument. “Zij hebben steeds meer geld tot hun beschikking. Ze geven dit vooral uit aan innovatieve technologieën, diensten in de gezondheidszorg, geneesmiddelen, consumentengoederen en luxe producten”, stelt Martijn Rozemuller, managing director van bij VanEck.

Bedrijven die zich richten op deze nieuwe consument zullen naar verwachting nog sneller groeien dan de Chinese economie als geheel. Ook de ontwikkeling dat China minder afhankelijk wil zijn van andere landen draagt bij aan deze ontwikkeling. “Beleggers profiteren van de omvangrijke transformatie van de Chinese economie”, aldus Martijn.

Inspringen op toenemende behoefte aan metalen

Ook kunnen beleggers sinds gisteren investeren in aardmetalen en strategische metalen, zoals kobalt en titanium. De Rare Earths and Strategic Metals staat genoteerd aan de London Stock Exchange en Deutsche Börse en volgt de MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals index.

Hoewel veel investeerders (nog) niet erg bekend zijn met deze bedrijven, vervullen ze vaak sleutelfuncties in moderne technologieën. Met de nieuwe ETF kunnen Europese investeerders naar eigen zeggen voor het eerst indexbeleggen in deze bedrijven. “De vraag naar deze grondstoffen zal alleen maar toenemen in de strijd om de economie co2-vrij te maken.”

Markt van cryptocurrencies openen

De lancering van de Chinese equity ETF en de metalen ETF is niet het enige waarmee VanEck zich in september bezighield. Eerder deze maand breidde het bedrijf zijn assortiment al uit met de crypto exchange traded notes (ETN’s) Solana, TRON en Polkadot. Beleggers konden al handelen in ETN’s in bitcoin en etherium, maar nu zijn daar dus drie munten aan toegevoegd.

Breed kunnen beleggen in digitale activa.

Dit deed het bedrijf om de toekomstige markt van cryptocurrencies voor Europese investeerders te openen. Martijn: “Er zijn ongeveer 10.000 verschillende cryptomunten. Niemand weet welke over tien jaar de belangrijkste zijn. Mensen moeten daarom breed in digitale activa kunnen beleggen.”

‘We willen ons productaanbod verduurzamen’

Daarnaast kondigde het bedrijf aan twee grote ETF’s samen te voegen. Het gaat hierbij om de Global Equal Weight en de Sustainable World Equal Weight. “We zijn bezig met het verduurzamen van ons productaanbod. Twee duurzame wereldwijde aandelen-ETF zou dubbelop zijn”, verklaart Martijn. Bovendien waren de lopende kosten verschillend, namelijk 0,2 en 0,3 procent. Door te twee fondsen te combineren creëert VanEck naar eigen zeggen schaalvoordelen.

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten