VanEck: ‘ETF met esports loopt boven verwachting’
VanEck, dat het Nederlandse Think ETF’s overnam, heeft in juli een nieuwe ETF uitgebracht die gericht is op de wereld van videogames and esports. Hiermee kunnen beleggers gemakkelijk meeliften op de groei van die branche. Volgens Martijn Rozemuller, Hoofd Europa bij VanEck, is de nieuwe ETF goed ontvangen. “De interesse onder beleggers blijkt groter dan verwacht.”
Via ETF’s, ook wel trackers genoemd, beleg je volgens een vooraf bepaalde structuur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een AEX ETF en zo meebewegen met de AEX, of voor een hoog-dividend ETF en zo automatisch beleggen in bedrijven die normaal gesproken een hoog dividend uitkeren.
In tegenstelling tot de meeste fondsen sluit je menselijke beslissingen uit. Adviseurs die het continu bij het juist eind hebben zullen jouw resultaat dus altijd verslaan, maar omdat je ook de kosten en foutjes die adviseurs maken bespaart, zou je hiermee – historisch gezien – wel de benchmark verslaan. Ideaal dus als je lekker passief wilt beleggen.
Investeren in videogames en esports? Dat kan jij ook!
ETF’s zijn ook ideaal voor het beleggen in branches waar je zelf geen kaas van hebt gegeten. Wat voor veel mensen bijvoorbeeld zo is, wanneer we het hebben over een sector als videogames en esports. Dit is een relatief jonge markt, maar wel een die lijkt te groeien. Er gaat steeds meer geld in om. Zo reikte het laatste WK van Fortnite meer prijzengeld uit dan het tennistoernooi van Wimbledon.
Maar wie maakt het computerspel Fortnite eigenlijk? Hoe staan de makers van spellen als Angry Birds of Pokémon Go er tegenwoordig voor? Wat betekende het voor de makers van het voetbalspel FIFA 19 toen Ronaldo op de cover stond, terwijl die op dat moment met een verkrachtingszaak in het nieuws kwam? Als je wel gelooft in de branche, maar dit soort zaken niet in detail kunt volgen, is een ETF de ideale oplossing.
Nieuwe ETF investeert in zo’n 25 bedrijven uit game-industrie
VanEck heeft hiervoor al een tijdje een Amerikaanse ETF, en sinds juli is er een variant voor Europese beleggers. Je belegt dan direct in zo’n vijfentwintig bedrijven die voldoen aan enkele belangrijke criteria volgens VanEck. Volgens Martijn Rozemuller is het een mooie aanvulling voor mensen die wél breed passief willen beleggen, maar toch wat richting willen geven aan hun portefeuille. “Deze markt doet het al enkele jaren goed en biedt zeker kansen.”
Martijn geeft aan dat sinds de ETF is uitgebracht er zo’n 7 miljoen euro in is geïnvesteerd. “Dat is iets meer dan ik had verwacht, al denk ik ook wel dat het de komende periode nog verder zal groeien.” Het product spreekt ook nog eens tot de verbeelding, waardoor dit leuk is om nieuwe doelgroepen te bereiken. Al durft Martijn niet te zeggen wie hier zijn spaarpot voor moet stukslaan.
“Het lijkt een leuk product voor millennials, maar ik denk dat we hiermee toch vooral reguliere beleggers bereiken. Slechts een derde van onze klanten heeft zelf onze producten gekocht en ook hiermee mikken we dus meer op adviseurs en fondsen, dan op consumenten die beginnen met beleggen.”
‘ETF is bedoeld als nuance op je portefeuille’
Beginnende beleggers zijn volgens Martijn echt lastig om te converteren. “We hebben geen grote koopknop op onze website. Starters moeten om te beginnen al extern een beleggingsrekening openen, wat al een struikelblok is. Daarnaast raad ik die af om alleen voor deze ETF de spaarpot stuk te slaan. Het is meer een product dat kan fungeren als nuance op een bestaande portefeuille.”
‘Nieuwe ETF’s moeten uniek zijn voor de Europese markt’
Om een product als dit rendabel te maken moet het volgens Martijn toch wel doorgroeien naar minimaal zo’n 50 miljoen euro aan belegd vermogen. Ondanks dat het een nuanceproduct is, is dat volgens hem goed mogelijk. “We lanceren misschien één of twee nieuwe ETF’s per jaar dus het is zeker niet zo dat we zomaar een ETF oprichten rond onderbelichte of groeiende industrieën. Dit de lancering waarop VanEck in Europa zat te wachten.”
Reacties