‘ETF’s hebben nog lange weg te gaan’

‘ETF’s hebben nog lange weg te gaan’

Ondanks dat ETF’s (Exchange Traded Funds) in opkomst zijn en het rendement historisch vrij goed te noemen is, wordt er in Nederland weinig in belegd. Investeerders.nl ging met Think ETF’s, een Nederlandse aanbieder van ETF’s en onderdeel van het wereldwijd opererende VanEck, in gesprek over waar dit aan kan liggen.

ETF’s, ook wel trackers genoemd, zijn een ingewikkelde term voor fondsen die gespreid beleggen volgens een vooraf bepaalde structuur. Als je wilt beleggen in ETF’s kun je bijvoorbeeld kiezen voor een AEX ETF en jouw belegging helemaal laten meebewegen met de AEX, of voor een hoog-dividend ETF en zo automatisch beleggen in bedrijven die normaliter een hoog dividend uitkeren.

‘Al zo’n 2 miljard vermogen belegd in onze ETF’s’

In Nederland is Think ETF’s (dat binnenkort haar naam verandert in VanEck) een aanbieder die actief is met ETF’s. De eerste vijf ETF’s zijn opgestart eind 2009, en dit jaar viert het bedrijf dus haar tienjarig bestaan. In die jaren heeft het een aardig onstuimige groei meegemaakt en inmiddels is er zo’n 2 miljard euro belegd in de Nederlandse tak van VanEck.

Dat lijkt veel voor een bedrijf dat nog geen decennium oud is. Desondanks zijn er ETF’s van buitenlandse aanbieders waar meer Nederlands geld in zit. Zelfs als je dat erbij neemt is het belegd vermogen in ETF’s eigenlijk nog heel beperkt als je het afzet tegenover het potentieel, zo is Investeerders.nl van mening.

Beleggen in ETF’s in opkomst

In Nederland heeft een gemiddeld gezin zo’n 40.000 euro spaargeld. Natuurlijk moet je financiële tegenslagen goed kunnen opvangen, maar dan nog blijft er dus voor honderden miljarden euro’s over die Nederlanders prima zouden kunnen beleggen en ETF’s lijken hierin voor de minder actieve belegger een uitkomst. Nu online beleggen eenvoudiger wordt, zou je denken dat deze dus populairder worden.

ETF’s zijn wereldwijd inderdaad in opkomst. Deze markt is gegroeid van ruim 100 miljard euro in 2002, naar bijna 5000 miljard in 2017. Natuurlijk speelt het rendement in die periode ook mee, maar een jaarlijkse groei van 25 procent kan alleen zijn gerealiseerd omdat ook steeds meer mensen in ETF’s zijn gaan beleggen.

Think ETF’s heeft ook de ambitie om Europa te gaan veroveren met ETF’s. Het bedrijf is vorig jaar overgenomen door VanEck, een Amerikaanse speler die zo’n 30 miljard euro heeft uitstaan via ETF’s, en via Think Europa wil veroveren. Wij vroegen Hoofd Europa Martijn Rozemuller daarom of hij nu de gewenste hockeystick-stijging voorziet of welke andere stoere ambities het bedrijf zoal nastreeft, maar die liet hij helaas niet zomaar los.

Nederlandse beleggers zullen niet opeens overstappen op ETF’s

Hij voorziet wel groei, maar denkt dat het nog een lange weg heeft te gaan. Zo zijn er nog enkele belangrijke hobbels op de weg. Natuurlijk zijn er altijd mensen die denken dat ze het beter kunnen dan gemiddeld, en dus liever niet in een index beleggen. Daarnaast zullen adviseurs het niet snel adviseren omdat ETF-beleggen vrij passief is en ze dus hiermee zichzelf deels buitenspel zetten.

Maar de belangrijkste redenen liggen volgens Martijn in het feit dat ETF’s te onbekend zijn en dat dit door alle disclaimers niet van de een op andere dag verandert. Volgens Martijn schrikt de term ETF mensen af, die denken dat het ingewikkeld zal zijn.

Terwijl het eigenlijk een type belegging is die gericht is op de langere termijn en voor mensen is die liever niet te veel handelen met kennis of emotie. Het is dus een kwestie van een keer goed onderzoek doen en vervolgens je belegging de tijd laten geven om te renderen. Maar volgens Martijn is dat eerste onderzoek voor de meeste mensen al te veel gevraagd.

‘Besteden meer tijd aan een aankoop van een tv dan een belegging’

“Gemiddeld gezien doet iemand meer onderzoek bij de aankoop van een nieuwe televisie, dan naar een belegging. Als ze dan toch besluiten te beleggen dan klinkt een aandeel van Coca Cola of Apple, bedrijven die ze zelf toch al kennen, een stuk aantrekkelijker om in te beleggen dan in een Think Global Equity UCITS ETF, een index die automatisch in 250 van dit type bedrijven belegt en zo automatisch een bepaalde spreiding realiseert.”

Deze spreiding klinkt verstandig, dus je zou verwachten dat deze producten worden aangeprezen via de verplichte beleggingsinformatie, om zo mensen snel geïnteresseerd te krijgen. Maar dat valt tegen. Ze worden regelmatig als vrij risicovol geschat. “Dat helpt niet mee. Hoeveel interesse heb jij nog om een product beter te leren kennen als je op het eerste gezicht ziet dat het rendement maar gemiddeld is terwijl aangegeven wordt dat het risico van dit product zeer groot is?”

Benadelen disclaimers producten als ETF’s?

De disclaimers zijn gebaseerd op het onderliggende product. Vaak zijn dit aandelen, waarvan de individuele koersen inderdaad dagelijks enorm kunnen schommelen. Terwijl je dit juist wilt opvangen met de spreiding van de ETF. Historische resultaten wijzen uit dat de kans dat je hiermee werkelijk zomaar je geld verliest klein is. “Het is naar mijn weten nog niemand gelukt op die manier al zijn geld kwijt te raken en als we het bekijken over een periode van tien jaar is het slechtste rendement maar een marginaal verlies.”

Worden ETF’s dan te veel benadeeld door de disclaimers, vragen wij ons af? “Dat weet ik niet. Het is goed dat we waarschuwen voor de risico’s van beleggen. Op dagbasis kan het koersverschil best groot zijn en we kunnen mensen niet verplichten om tien jaar te wachten.”

Martijn maakt daarom liever de vergelijking. “Feit is wel dat veel alternatieven deze disclaimers niet hebben. Als een ETF dan als zeer risicovol wordt omschreven terwijl bij het alternatief alle voordelen worden omschreven,  hoef ik niet uit te leggen dat dit remmend kan werken, toch?”

‘Plak liever geen benchmark verbrekend cijfer aan de groei van VanEck’

Wordt het dan een kansloos verhaal voor VanEck in Europa? “Dat zeker niet. Het afgelopen jaar zijn we door de overname veel bezig geweest met interne verbeterslagen maar desondanks gewoon doorgegroeid. Komende tijd zal ook de marketing weer meer aan bod komen en voorzie ik dus een sterkere groei. Maar we zijn ook afhankelijk van de markt, wereldeconomie en concurrentie.”

Martijn gaat Europa veroveren, maar plakt daar dus liever geen benchmark verbrekend cijfer aan vast. “Ik heb die glazen bol simpelweg niet, net zoals niemand die heeft. Laat dat nu juist de reden zijn waarom ik denk dat ETF’s misschien wel de beste beleggingen zijn voor mensen om in te stappen.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten