Bijna 14 miljoen geïnvesteerd in social impact bonds

Bijna 14 miljoen geïnvesteerd in social impact bonds

In 2014 werd de eerste social impact bond gelanceerd in Nederland. Nu is er zo’n 13,9 miljoen euro geïnvesteerd in deze vernieuwende samenwerkingsvorm. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste conclusies en resultaten van vijf jaar social impact bonds in Nederland?

Een social impact bond is een samenwerking tussen overheid, ondernemers en investeerders waarbij maatschappelijke vraagstukken worden opgelost. De investeerders betalen voor een maatschappelijke interventie en de overheid betaalt enkel uit als de vooraf besproken resultaten zijn gehaald.

Deze financieringsconstructie kwam vijf jaar geleden overwaaien vanuit het Verenigd Koninkrijk, waarbij de eerste Nederlands ‘SIB’ werd gelanceerd in Rotterdam. Daarna volgden er nog tien verspreid over het land.

Om het jubileum te vieren, vond er gisteren een evenement plaats, waarbij ook een rapport werd gepresenteerd met een overzicht van de elf social impact bonds in Nederland. Zo blijkt dat er tot nu toe 13,9 miljoen euro via deze samenwerkingsvorm is geïnvesteerd. De eerste is succesvol afgerond met een rendement van 12 procent voor de betrokken investeerders.

SIB’s vooral voor verhogen arbeidsparticipatie

Volgens de Rotterdamse wethouder Richard Moti staat Nederland al vijf jaar in de top drie van landen met de meeste SIB’s. Van de elf bonden die de laatste vijf jaar zijn gerealiseerd, hebben de meeste (acht stuks) doel om de arbeidsparticipatie te verhogen. Daarnaast zijn er twee SIB’s opgezet rondom het thema gezondheid en is er eentje gerealiseerd om recidive terug te dringen en de herintegratie van ex-gedetineerden te verbeteren.

Het rapport laat zien dat SIB’s zeer effectief kunnen zijn. Zo vond er dankzij de allereerste in ons land een significante afname plaats in het aantal uitkeringsdagen en zorgde de SIB Sociaal Hospitaal voor een besparing van 28.000 euro per huishouden op medische zorg.

Focus op resultaat in plaats van activiteiten

“Eén van de succesfactoren van SIBs is de vorming van sterke partnerships tussen diverse, betrokken partijen. Hierdoor wordt inhoudelijk dieper in het maatschappelijk vraagstuk gedoken en nieuwe inzichten opgedaan”, aldus Social Finance NL. “Daarnaast ligt de focus van SIBs op het resultaat in plaats van de activiteiten. De uitvoerder heeft de vrijheid om te werken op de manier die zij het effectiefst acht. Uitvoerders worden afgerekend op resultaat, wat zorgt voor meer betrokkenheid. Zo is de financiering ook resultaatgericht ingestoken. Financiers betalen niet langer voor de inspanning, maar voor bewezen behaalde resultaten.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten