‘Deze platforms worden in 2022 overgenomen’

‘Deze platforms worden in 2022 overgenomen’

Nieuwe regelgeving voor de crowdfunding-branche brengt nieuwe kosten met zich mee, terwijl veel platforms nu al onrendabel zijn. Lex van Teeffelen verwacht dat de markt consolideert en deelt zijn verwachtingen. Investeerders.nl ging met hem hierover in gesprek.

Afgelopen november zijn er voor crowdfunding nieuwe uniforme Europese regels ingegaan. Bestaande platforms krijgen één jaar de tijd om een nieuwe vergunning aan te vragen. Voor de marktleiders is dit een kans om te professionaliseren, terwijl andere platforms nu al niet rendabel zijn. Lex van Teeffelen, professor mkb-financieringen en bedrijfsovernames, boog zich over deze kwestie en kwam op enkele interessante bevindingen.

‘Geldvoorelkaar versterkt zich met goede kennis’

De professor opent met de fusie van Geldvoorelkaar en AndersFinancieren. “Daar zie ik zeker meerwaarde voor beide partijen. Door dit volume en met name de kennis te bundelen, ontstaat hier in potentie een heel sterke speler. Al denk ik dat het voor Geldvoorelkaar hier niet bij zal blijven.” Hij verwacht dat Horeca Crowdfunding Nederland (HCN) een volgende prooi kan zijn.

Een overname levert volume op, maar daar is het volgens de financieringsexpert niet om te doen. Kapitaal op Maat bijvoorbeeld heeft het met 50 miljoen euro niet slecht gedaan, maar in het portfolio zitten helaas ook een paar missers. Grotere platforms, als Geldvoorelkaar, winnen er dan te weinig bij om dat over te nemen. “Ik verwacht dat voor sommige partijen de interesse beperkt is.”

Bij Horeca Crowdfunding ziet hij dat anders. Naast de nieuwe regelgeving heeft Van Teeffelen geen andere aanleiding voor zijn voorspelling, maar hij schat die wel kansrijk. “Horeca leent zich heel goed voor crowdfunding, maar de kredietbeoordeling daarvan is erg lastig. Geldvoorelkaar doet het al aardig met horeca en de kennis van HCN kan dat op topniveau brengen.”

‘Collin Crowdfund kan zelf ook de prooi zijn’

De overname kan ook vanuit Collin Crowdfund komen, nuanceert Van Teeffelen zijn eigen voorspelling, want Geldvoorelkaar zal niet het enige platform zijn dat rondkijkt. Al ziet hij Collin Crowdfund zelf ook als overnameprooi. “In Nederland doet het platform het geweldig, maar onder de vlag van een groter concern is er meer mogelijk.”

Interesse is er volgens hem genoeg. “Ik denk dat er veel animo is voor Collin Crowdfund, maar dat die niet met iedereen in zee zal gaan. Zo heeft October ongetwijfeld interesse, maar ik verwacht dat Collin Crowdfund geen AirFrance-KLM-kopie wil worden. Ik denk dan ook dat het platform eerder kijkt naar een partij die aansluit bij het bestuur. Volgens mij zijn de banden met de Rabobank nog warm en is het voor de bank een heel mooie overname.”

‘Fusie tussen Lendahand en Oneplanetcrowd’

Als we vragen welke voorspelling er uit zijn lijstje het eerste waarheid wordt, kiest Van Teeffelen toch voor die van Lendahand en Oneplanetcrowd. Beide B-Corps met in het hart Social Development Goals en circulaire en sociale impact. Met bestuurders die complementaire financiële (markt)kennis hebben. “Beide spelers zijn vrijwel uniek in Europa. Er is ongetwijfeld interesse vanuit binnen- en buitenland, maar ook samen is er volgens mij veel mogelijk.”

Waar Lendahand hoofdzakelijk in opkomende landen investeert, is Oneplanetcrowd vooral in Nederland actief. Aardig ook om te weten dat de Venture Capital-kennis van Oneplanetcrowd – inclusief het aanbieden van risicokapitaal – goed van pas komt bij de snel ontwikkelende economieën. “Ik zou het een prachtcombinatie vinden. 010 en 020 samen.”

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten