Collin

EU lanceert programma om durfkapitaal aan te trekken

EU lanceert programma om durfkapitaal aan te trekken

De Europese Commissie heeft samen met het Europees Investeringsfonds een programma opgestart om durfkapitaalinvesteringen in innoverende startups in Europa te stimuleren. Al sinds 2015 had de Commissie het plan om een nieuw investeringsprogramma op te zetten.

Zes fondsen krijgen steun van de EU om geld te investeren in de Europese markt van durfkapitaal. Europa trekt hiervoor zelf 410 miljoen euro uit en dat bedrag moet, met verdere publieke en private investeringen, oplopen tot zo’n 2,1 miljard euro.

‘6,5 miljard aan investeringen’

De bedoeling is dat dat geld op zijn beurt ongeveer 6,5 miljard euro aan nieuwe investeringen in Europese startups en scaleups oplevert. Dat zou een verdubbeling betekenen van het durfkapitaal dat op dit moment beschikbaar is in Europa.

“Europa kan bogen op een overvloed aan talent, onderzoekers van wereldklasse en bekwame ondernemers, maar zou die uitmuntendheid nog beter in succesverhalen kunnen omzetten. Toegang tot durfkapitaal voor innovatie speelt daarbij een belangrijke rol”, zo legt de Europese Commissie het programma uit.

Meer banen en groei in Europa

Volgens Eurocommissaris Jyrki Katainen is bij durfkapitaal vooral de grootte van belang. “Dankzij VentureEU krijgen de vele innoverende ondernemers in Europa binnenkort toegang tot de investeringen die zij nodig hebben om te innoveren en uit te groeien tot wereldwijde succesverhalen. En dat betekent meer banen en meer groei in Europa.”

Durfinvesteerders schrikken van kleinschaligheid EU

Durfinvesteerders uit Amerika en AziĆ« blijven volgens het FD nu weg uit Europa omdat ze schrikken van de kleinschaligheid. Zo staken venture capital-investeerders twee jaar geleden zo’n 6,5 miljard in de Europese Unie, terwijl dat bedrag in de Verenigde Staten toen opliep tot bijna 40 miljard. En de Europese fondsen voor durfkapitaal beheren gemiddeld 56 miljoen, tegenover 156 miljoen in de VS.

Gerelateerde berichten