Investeerders.nl
menu
Corum Investments

Fortino Capital lanceert extra fonds voor digitale transformatie

Fortino Capital lanceert extra fonds voor digitale transformatie

Fortino Capital heeft een fonds opgericht met een kapitaal van 200 miljoen euro, bestemd voor investeringen in bedrijven die een digitale transformatie ondergaan. Het geld is bedoeld voor scale-ups en groeibedrijven. Het fonds komt naast het bestaande fonds, dat is gericht op ambitieuze startups in dit segment.

Fortino Capital investeerde eerder in scale-ups als Teamleader, Bloomon en BuyBay. Het nieuwe, tweede investeringsfonds, genaamd Fortino Capital II Growth, betreft 200 miljoen euro bestemd voor investeringen in scale-ups en groeibedrijven in de Benelux. Uit dit fonds is reeds voor 125 miljoen euro aan toezeggingen gedaan.

Met dit tweede fonds breidt de investeringsmaatschappij uit naar grotere en meer traditionele bedrijven die snel willen groeien door te digitaliseren. Het speelt hiermee in op de gedwongen digitalisering bij traditionele bedrijven. Fortino is van mening dat digitalisering invloed heeft op alle sectoren, maar dat met name de traditionele bedrijven de transformatie moeten aangrijpen om relevant en competitief te blijven.

Het nieuwe groeifonds wordt opgericht naast het eerste fonds, Fortino Capital I. Dit fonds, van 80 miljoen euro, houdt momenteel 13 bedrijven in portefeuille. Met het eerste fonds investeerde Fortino voornamelijk in jonge bedrijven die actief zijn in de software en e-commerce sectoren. Kleinere tickets blijven hier welkom, dit fonds heeft nog voldoende kapitaal en ruimte heeft om ook in 2018 enkele bedrijven te kunnen ondersteunen.

Tweede fonds gericht op digitale transformatie van grotere organisaties

Duco Sickinghe, Managing Partner Fortino, vertelt aan investeerders.nl: “We zijn al actief in specifieke sectoren, zoals software-as-a-service (SaaS) en ecommerce. Voorbeelden hiervan zijn Teamleader, een SaaS-oplossing voor het mkb, en Bloomon, het online bloemenplatform. Deze kennis zetten we nu in om traditionele bedrijven in de hele Benelux te begeleiden in hun digitale transformatie.”

Qua geografie richt het fonds zich, net als het eerste fonds, op de Benelux. ” Een voorkeur voor een land binnen deze drie is er niet. We richten ons op ambitieuze teams en hebben zelf een sterke softwarematige of digitale insteek. Het fonds richt zich op een looptijd van ongeveer vijf jaar en investeringen van 5-10 miljoen euro.

Fortino wil met de lancering van het nieuwe fonds zowel een verbreding van de bestaande producten- en dienstenportefeuille als geografische uitbreiding financieren. Momenteel zijn er reeds een 5-tal bedrijven geïdentificeerd voor het tweede groeifonds. Fortino voorziet daarbij tickets van 5 tot 25 miljoen euro voor minderheids- of meerderheidsparticipaties in scale-ups en groeibedrijven met een omzet van minimum 5 à 10 miljoen euro.

Naast private investeerders en ondernemers zijn er ook een aantal institutionele beleggers zoals BNP Paribas Fortis, AG, Belfius en PMV die hebben ingetekend als ‘cornerstone investors’ voor het nieuwe fonds.

Reacties