Hiber wint Vectrix-NextStage startup deal van het jaar

Hiber wint Vectrix-NextStage startup deal van het jaar

Dat er in Nederland nog volop wordt geïnvesteerd, bleek gisteren uit de zesde editie van Vextrix-NextStage startup deal van het jaar. De verkiezing, die plaatsvond op het Amsterdamse Science Park, trok ruim 130 ondernemers en investeerders. Satelliet-startup Hiber werd door het publiek gekozen als meest veelbelovend.

Om deel te nemen aan de verkiezing mochten bedrijven niet ouder zijn dan vijf jaar en niet meer dan twee investeringsrondes achter de rug hebben. Uit een lijst van 35 genomineerden die het afgelopen jaar geld ophaalden, selecteerde Vectrix-Nextstage alvast een top 4 die na een pitch op het podium door Jort Kelder kritisch werden ondervraagd.

Internet of Things-toepassingen versnellen

Met een nipte meerderheid was het Hiber die er met de titel vandoor ging. Het bedrijf wil de mogelijkheden van het Internet of Things versnellen door eigen satellieten te plaatsen. Medeoprichter Coen Janssen vertelde dat zo’n 10 procent van de wereld bedekt is met wifi- en gsm-netwerken, die noodzakelijk zijn voor IoT-toepassingen. “Wij ontwikkelden een communicatiesysteem waarmee we wereldwijde dekking kunnen bieden, ook op afgelegen plekken als een oceaan of woestijn.”

Hiber doet dit met behulp van apparaatjes die kleine datapakketten verzenden. De berichtjes, die qua formaat vergelijkbaar zijn met tweets, worden vervolgens door deze apparaatjes doorgegeven aan de satellieten. In beginsel kunnen klanten eens per dag hun data uitlezen, maar op termijn moet dit elk uur worden. Realtime wordt het in ieder geval niet, want het aanbieden van een betaalbare oplossing is een belangrijke pijler binnen het bedrijf.

Gemiddelde investering van 1 miljoen

Om de ruimte in te kunnen met de satellieten ontving Hiber een funding van 2,5 miljoen euro. Ook de drie andere kandidaten ontvingen een bedrag dat fors hoger was dan de gemiddelde investering, die het afgelopen jaar binnen Vectrix-Nexstage op 1 miljoen euro lag. Zo haalde MiniBrew een kleine 2,5 miljoen euro op, werd Hardt gefund voor ruim 1,2 miljoen euro en ontving Kepler een investering van 1,7 miljoen euro.

MiniBrew, dat een apparaat ontwikkelde waarmee consumenten zelf bier kunnen brouwen, gebruikte de investering om prototypes te kunnen bouwen. Hoewel de MiniBrew pas in september officieel wordt gelanceerd, is er volgens medeoprichter Olivier van Oord nu al wereldwijde interesse voor het brouwapparaat. “We hebben al pre-orders ontvangen uit 33 landen.”

Bij de andere twee deelnemers laat de lancering van hun concept wat langer op zich wachten. Toch konden ook zij rekenen op veel enthousiasme vanuit het publiek. Vooral de technologie van Kepler, die geavanceerde communicatie tussen robots en mensen mogelijk maakt met behulp van lichaamstaal, werd goed ontvangen. Zelf ziet oprichter Harro Stokman onder meer mogelijkheden in de veiligheidssector. “Kepler zorgt ervoor dat je binnen enkele milliseconden kunt zien wat iemands intentie is.”

De technologie die Hardt ontwikkelde voor de hyperloop, het transportsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een vacuümbuis, is eveneens innovatief te noemen. Al zal het hier, met de overheid als voornaamste klant, een stuk langer duren voordat het concept daadwerkelijk op de markt zal zijn.

 

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten