menu

Nederland blijft gewild investeringsland

Nederland blijft gewild investeringsland

Nederland staat er goed voor wat betreft interesse van buitenlandse partijen om hier te investeren. In Europa wordt alleen in de grootmachten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk meer geïnvesteerd door buitenlandse bedrijven. Wel is het aantal buitenlandse investeringen in ons land gedaald.

Dit blijkt uit de Barometer Nederlands Vestigingsklimaat [pdf] van EY. Die maakt bekend dat er in 2016 nog 409 investeringen van over de grens waren, maar dat dat aantal vorig jaar is gedaald naar 339. Wel leverden al deze investeringen ruim 8.500 banen op in Nederland. Al met al is 2017 het op drie na beste investeringsjaar sinds 2010.

6.653 Europese investeringen in 2017

Nederland is een populair investeringsland, wat blijkt uit het feit dat het in Europa alleen ‘de grote drie’ achter zich hoeft te laten. Deze landen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, zijn ook gelijk goed voor 50 procent van alle inkomende investeringen in Europa. In dit wereld groeide vorig jaar het aantal Europese investeringen met 10 procent naar 6.653.

Nederland als nieuwe vestigingsplaats na Brexit

EY denkt niet dat er een negatief Brexit-effect heerst, wat ook valt op te merken uit het aantal investeringen in het Verenigd Konikrijk, dat met 5,9 procent is gestegen. Acht op de tien in de UK gevestigde bedrijven zegt onder invloed van de Brexit niet van plan te zijn om te verhuizen. En 13 procent van de bedrijven die wél een verhuizing overweegt, heeft het plan om dan maar naar Nederland te verhuizen.

Fiscaal klimaat wordt steeds meer gewaardeerd

Wat buitenlandse investeerders vooral aan ons land waarderen is het aantrekkelijke fiscale klimaat. Maar liefst 81 procent van de ondervraagde beleggers zegt er (veel) vertrouwen in te hebben dat wij ons voordelige fiscale klimaat behouden. Dit aandeel was vorig jaar een stuk lager, toen 67 procent er zo over dacht.

Reacties