menu
Lendahand

Nederlandse startups halen €355 miljoen op in eerste halfjaar

Startups en scale-ups uit Nederland hebben 355 miljoen euro aan kapitaal opgehaald bij investeerders in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat is een minder hoog bedrag dan in de eerste helft van 2017, maar dat komt met name door een mager eerste kwartaal.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd er namelijk 149 miljoen euro opgehaald door Nederlandse startups en scale-ups, terwijl het vorig jaar nog om een totaalbedrag van 260 miljoen euro ging. Het tweede kwartaal verliep gelukkig een stuk beter: dit jaar werd in die periode 206 miljoen euro opgehaald, vergeleken met 163 miljoen vorig jaar.

23 spin-offs kregen financiering

Deze cijfers komen van StartupDelta, dat hiervoor een infographic [pdf] naar buiten bracht. Het is tot dusver met name een goed jaar voor spin-offs, startups die zijn ontstaan op universiteiten. Zo kregen 23 spin-offs financiering in de eerste helft van dit jaar. De meeste van deze spin-offs zijn afkomstig van de TU Delft (zes stuks) en Maastricht University (vier).

119 financieringsrondes, meeste in energie-industrie

In totaal is er dus 355 miljoen euro opgehaald bij investeerders en instellingen die willen investeren in bedrijven. Dit gebeurde via meer dan 119 financieringsrondes. Gemiddeld werd er per ronde dus bijna 3 miljoen euro opgehaald door een Nederlandse startup of scale-up. Als er wordt gekeken naar het aantal rondes per industrie, dan staat de energie-industrie met 20 rondes op één. Het wordt op de voet gevolgd door de health-industrie (19) en enterprise software (16).

Meeste geld van Amerikaanse investeerders

Het meeste geld werd opgehaald bij investeerders uit Amerika; die staken 93 miljoen euro verdeeld over tien rondes in Nederlandse startups en scale-ups. En investeerders uit het Verenigd Koninkrijk brachten met 47 miljoen euro één miljoen euro meer op tafel dan investeerders uit heel Europa (UK en Nederland niet meegerekend).

Reacties