TechLeap: Nederlandse startups raken achterop

TechLeap: Nederlandse startups raken achterop

Nederlandse startups groeien te langzaam. Dat zegt prins Constantijn, ambassadeur van belangenorganisatie TechLeap. Dit komt onder andere door de zuinigheid van lokale investeerders, zegt hij. “We hadden de ster van Europa kunnen zijn.”

De uitspraak komt naar aanleiding van het vandaag gelanceerde State of Dutch Tech report in opdracht van TechLeap. In het afgelopen jaar haalden Nederlandse startups nog een recordbedrag op aan durfkapitaal van 5 miljard euro. Meer dan de helft van dit durfkapitaal komt vanuit het buitenland, waarvan een groot deel uit de Verenigde Staten.

‘Startups groeien niet snel genoeg’

Briste durfinvesteerder Atomico noemt Nederland de ‘hottest tech hub’, maar belangenorganisatie TechLeap is kritisch. Startups zouden niet snel genoeg groeien en internationaal doorbreken. Dit komt mede doordat lokale investeerders niet meedoen aan grote investeringsrondes.

‘Nederlandse fondsen gaven maar 19% van totale investeringen in startups.’

In 2021 gaven Nederlandse nog maar 19 procent van de totale investeringen in startups. Volgens TechLeap moeten pensioenfondsen en insitutionele beleggers meer investeren om startups te laten opbloeien in ons land. “We proberen ze te helpen met data, onder meer over het toenemende rendement van durfkapitaal. We krijgen langzaam belangstelling”, zegt prins Constantijn tegen het Financieel Dagblad.

Geen gunstige optieregeling

Maar ook het investeren zelf moet aantrekkelijker worden gemaakt. “Nederland is al zes jaar bezig met een goede optieregeling voor werknemers van startups. We missen ook aansluiting tussen technologische ontwikkelingen en het publieke onderwijs. We hadden de ster van Europe kunnen zijn, als we zulke regelingen nu hadden.”

‘We hadden de ster van Europa kunnen zijn, als we zulke regelingen nu hadden.’

Dat er nog geen gunstige optieregeling is heeft volgens TechLeap te maken met het feit dat Den Haag nog veel onbegrip heeft over het belang van startups en durfkapitaal. “Dit bedrijfsmodel is ontwikkeld voor snelle groei. Het is niet alleen relevant voor fintech en softwarebedrijven, maar voor biotech, kunstmatige intelligentie en andere belangrijke technologieën. Het innovatiebeleid van Economische Zaken onderschat dit. Ook bij het nationale Groeifonds spelen startups nauwelijks een rol.”

‘Nederland moet investering fiscaal aantrekkelijk maken’

Vooral bedrijven die zelf nieuwe technologie ontwikkelen zijn hier de dupe van, zij hebben veel startkapitaal nodig om een product te maken dat investeerders trekt. “Deze bedrijven kunnen profijt hebben van geslaagde techondernemers die willen investeren. Zo ontstaat een vliegwiel van kapitaal dat steeds weer nieuwe bedrijven creëert. Nederland zou zulke investeringen fiscaal aantrekkelijk kunnen maken.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten