Amerikanen investeren meer in Nederlandse startups

Amerikanen investeren meer in Nederlandse startups

Nederlandse startups hebben dit jaar al drie keer zoveel opgehaald als over heel 2020. Dit is met name te danken aan Amerikaanse investeerders. Maar waar het zakgeld uit het buitenland explosief toeneemt, blijven Nederlandse fondsen achter.

Startups van eigen bodem haalden in de eerste drie kwartalen van 2021 maar liefst 4,5 miljard euro aan bedrijfsfinanciering op – een verdriedubbeling ten opzichte van heel 2020. Dat blijkt uit het driemaandelijkse Quarterly Startup Report, een data-analyse van onder meer Golden Egg Check, KPMG, de Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.

Derde kwartaal niet het beste

Het totale groeikapitaal lag in het derde kwartaal van 2021 wel lager dan in het vorige, door een aantal grote deals in dat recordkwartaal. Desondanks was het afgelopen kwartaal goed voor bijna 1,5 miljard euro, met grote investeringsrondes van onder andere Picnic (600 miljoen euro), Sendcloud (177 miljoen dollar) en VanMoof (128 miljoen dollar).

Vooral Amerikaanse investeerders leggen bij

De financiering van Nederlandse startups neemt duidelijk toe met de jaren. Als we de eerste drie kwartalen met die van 2020 vergelijken, is deze bijna verdubbeld. Ten opzichte van 2019 zijn de investeringen zelfs bijna verdriedubbeld.

Het aandeel van buitenlandse investeerders is nu meer dan de helft.

Opvallend is dat die groei met name te danken is aan buitenlandse investeringen, vooral van Amerikaanse geldschieters. Het aandeel van investeerders over de grens is sinds 2019 gegroeid van 10 naar wel 55 procent – meer dan de helft dus.

Inleg Nederlandse fondsen neemt af

Hoewel er meer durfkapitaal beschikbaar is vanuit Nederland (1,1 miljard in de eerste drie kwartalen van 2021 tegenover 690 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar), neemt de inleg van Nederlandse fondsen juist af. In 2019 gaven zij nog ruim 60 procent van de totale investeringen; dit jaar is dat nog maar 19 procent.

In 2019 gaven Nederlandse fondsen 60 procent, dit jaar is dat nog maar 19 procent.

“We kunnen veilig concluderen dat Nederlandse startups en scaleups inmiddels internationaal op de kaart staan als aantrekkelijke investeringen. Het is alleen jammer dat Nederlandse investeringen daar nog bij achter blijven”, zegt voorzitter Lucien Burm van de Dutch Startup Association in het persbericht. “Vanuit investeerders wordt er hard gewerkt aan een inhaalslag gezien het aantal nieuwe fondsen dit jaar en de grootte ervan, maar er is meer nodig om dit voldoende concurrerend te krijgen.”

Minder kleine investeringen

Een ander punt van zorg, aldus het rapport, is dat Venture Capital-fondsen zich terugtrekken uit investeringen tot 1 miljoen euro. Hun aandeel in deze vroege fase investeringen is sinds 2018 zelfs gehalveerd.

Managing Director van Techleap Maurice van Tilburg: “Het is belangrijk voor de Nederlandse economie van morgen dat startups die aan het begin van hun groei staan geholpen worden, waarbij ook Nederlandse investeerders een belangrijke rol te vervullen hebben.”

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten