Unicorn-potentie van kleine landen onderbelicht op aandelenmarkt

Unicorn-potentie van kleine landen onderbelicht op aandelenmarkt

Landen met minder dan 10.000 inwoners hebben een groot startup potentieel. Juist in deze landen ontstaan vaak innovatieve ideeën, die uitgroeien tot unicorns. Toch krijgen deze landen nog lang niet genoeg aandacht op de aandelenmarkt.

“Kleine en open economieën worden vaak gedwongen om innovatief en flexibel te zijn en hebben geprofiteerd van de verschuivende focus van natuurlijke hulpbronnen naar kennis”, vertelt Ben Laidler, Global Market Strategist bij eToro. De aandelenmarkten van deze economieën presteren beter dan de internationale benchmark, maar toch krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen, “omdat ze hun meest innovatieve bedrijven vaak in het VK of de VS noteren, zoals Zweden’s Spotify en Oatly”.

Top vijf startup landen presteert beter dan MSCI

Laidler en zijn team stelden een Start-Up Nations Index op, met vijf landen met minder dan 10 miljoen inwoners. Zij scoorden het best op het gebied van startersvriendelijkheid, economisch concurrentievermogen en gemak van zakendoen: Zweden, Israël, Denemarken, Estland en Singapore. De groei van het BBP van deze landen ligt 70 procent boven het gemiddelde van de Westerse wereld en uit het onderzoek blijkt dat ze ook beter presteren dan de markt.

Zweden heeft een bloeiende startup markt met namen als Spotify en Oatly.

Volgens het onderzoek presteert de top vijf van startup landen al meer dan vijftien jaar beter dan de MSCI All-Country World Index, de graadmeter voor de wereldwijde aandelenmarkt. Zo heeft Zweden een bloeiende startup markt met namen als Spotify en Oatly, die snel uitgroeiden tot unicorns.

Ook in Denemarken en Estland zijn verschillende unicorns te vinden, zoals het Deense Zendesk en het Estse Playtech en fintech Wise, dat onlangs in Londen naar de beurs ging. Israël heeft het grootste aantal startups per hoofd van de bevolking ter wereld: ongeveer één startup per 1.400 mensen. Het ecosysteem van Singapore wordt gewaardeerd op meer dan 25 miljard dollar, wat vijf keer de wereldwijde mediaan is, met startups als Sea en Flex.

Beschikbaarheid durfkapitaal belangrijk

Nederland staat in vergelijking met de landen in deze index op een 23e plaats. In de eerste zes maanden van 2021 haalden Nederlandse startups en scale-ups al 3 miljard euro op. In diezelfde periode vorig jaar werd er in totaal 500 miljoen euro opgehaald. De 3 miljard euro die in het eerste half jaar werd opgehaald is daarnaast bijna een verdubbeling van de 1,7 miljard euro die in heel 2020 werd opgehaald.

“Toch krijgen Nederlandse startups te maken met moeilijke fiscale regelgeving. Dit ongunstige belastingregime zorgt volgens Techleap en de Dutch Start-up Association dat slecht 16 procent van de Nederlandse startups het tot scale-ups schopt, terwijl dit in de VS meer dan 50 procent is”, aldus Ben Laidler.

‘Investeerders die zoeken naar veelbelovende startups moeten verder kijken dan Silicon Valley.’

Dat de vijf landen in dit onderzoek in staat waren om zulke grote unicorn hosts te worden, heeft volgens eToro te maken met het feit dat er veel durfkapitaal beschikbaar is voor innovatieve ondernemers, wat zorgt voor een gunstig investeringsklimaat. “Investeerders die op zoek zijn naar veelbelovende startups, moeten zich niet laten verblinden door Silicon Valley, maar juist kijken naar innovatieve ondernemingen in kleinere landen.”

 

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten