Geldvoorelkaar

25 Europese unicorns erbij in eerste halfjaar

25 Europese unicorns erbij in eerste halfjaar

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Europa 25 zogenaamde unicorns bijgekomen. Deze bedrijven met een minimale bedrijfswaardering van één miljard dollar komen uit diverse landen, maar helaas zit er geen onderneming uit Nederland bij.

Het is voor het eerst dat er in Europa in een halfjaar tijd zoveel unicorns zijn bij gekomen. Dit blijkt uit een analyse van Dealroom, dat hiervoor dook in het aanbod van bedrijven die sinds 1998 een waardering van minstens één miljard dollar verkregen, ongeacht om wat voor type onderneming het gaat. Het keek hiervoor naar Europa en Israël.

‘Net zoveel als in elk ander volledig jaar’

“In de eerste zes maanden van 2018, hebben al 25 bedrijven de status van unicorn bereikt. Dat is net zoveel als in elk ander volledig kalenderjaar”, zo schrijft Dealroom. Van de 25 bedrijven worden er 18 een unicorn genoemd in de traditionele betekenis van het woord, waarbij het van belang is dat een bedrijf een private onderneming is, niet beursgenoteerd en niet overgenomen. De overige zeven waren in 2018 wel overgenomen (zoals bijvoorbeeld iZettle) of zijn inmiddels beursgenoteerd (zoals On The Beach Holidays).

Unicorns in 2018
Unicorns in 2018.

2018 is topjaar

In de eerste helft van dit jaar is het aantal van 25 unicorns al bereikt, terwijl er het hele vorige jaar maar 24 bij kwamen. Ook in de jaren ervoor bereikten nog nooit zoveel bedrijven de status van unicorn in een gemeten periode van zes maanden.

Unicorns in Europa
Unicorns in Europa.

Dit jaar zijn 23 van de 25 onderzochte bedrijven gefinancierd door middel van venture capital. Volgens Dealroom is dit een opmerkelijke demonstratie van de opkomst van Europees durfkapitaal.

Gerelateerde berichten