Wat is een unicorn?
In berichten over startups en fintechbedrijven valt zo nu en dan het woord ‘unicorn’. Wat heeft dit mythische dier met geld, Silicon Valley en beursgangen te maken en wat zijn decacorns en hectocorns eigenlijk?
Een unicorn is een relatief nieuwe term in de financiële wereld. De term unicorn wordt gegeven aan een startup die gewaardeerd wordt op minimaal 1 miljard dollar. Op deze regel zijn nogal wat uitbreidingen toepasbaar, zo geeft TechCrunch de naam unicorn aan in Amerika gevestigde bedrijven die na 2003 gestart zijn en op minstens 1 miljard dollar worden gewaardeerd door private of publieke marktinvesteerders.
De wereld heeft de unicorn, Canada heeft de narwhal
En zo heeft een Canadese CEO de naam narwhals gekozen voor Canadese startups die minimaal voor dit bedrag worden gewaardeerd. Volgens die criteria zijn bedrijven als Shopify, Kik, Hootsuite en Slack dus geen unicorns, maar narwhals (vernoemd naar de opmerkelijke tandwalvis die onder andere rond Canada zwemt).
Decacorns en hectocorns
De unicorn is al lang niet meer alleen. Het heeft niet alleen een Canadees broertje gevonden in de narwhal, het heeft ook twee grotere broertjes. Zo wordt de term decacorn gegeven aan een bedrijf dat op meer dan 10 miljard dollar wordt gewaardeerd en geeft men de naam hectocorn voor een bedrijf dat op meer dan 100 miljard dollar wordt geschat. Facebook zou volgens die definitie een hectocorn genoemd kunnen worden.
Voorbeelden van unicorns
Vandaag de dag zijn er veel unicorns te vinden in Silicon Valley, maar ook ver daarbuiten. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Uber, Airbnb, Snapchat, Pinterest en Dropbox. Tijdschrift Fortune houdt een lijst van unicorns bij en daarop vinden we één Nederlandse naam terug, die van betaaldienst Adyen.
Unicorns van de toekomst
CB Insights heeft ook een lijst van unicorn-bedrijven gepubliceerd, al verschillen daar de waarderingen soms met die van Fortune. Wat sowieso interessant is, is de lijst van 50 toekomstige unicorns, dat het bedrijf in samenwerking met the New York Time heeft samengesteld op basis van hun Mosaic-algoritme. Ook hierop prijkt een Nederlands bedrijf, namelijk bigdata-startup Elastic.