Collin

1 op 10 Kickstarter-backers krijgt niets geleverd

Mensen die een project op Kickstarter steunen, mogen ervan uitgaan dat één op de tien projecten niet waarmaakt wat het belooft en dat ze in 13 procent van de gevallen hun geld terugkrijgen. Voor een webwinkel zijn dit soort cijfers funest, maar Kickstarter vindt de cijfers nog meevallen. “Bij creativiteit en innovatie hoort een risico van mislukking.”

Kickstarter liet de Universiteit van Pennsylvania een onafhankelijk onderzoek uitvoeren, waarbij bijna 500.000 zogenaamde ‘backers’, mensen die een of meerdere Kickstarter-campagnes financieel hebben ondersteund, werden ondervraagd over hun ervaring met het crowdfundingplatform.

De vraag die centraal stond in het onderzoek van professor Ethan Mollick was of een campagne-ontwikkelaar wel zou leveren wat werd beloofd en niet zozeer of het creatieve werk ook uiteindelijk werd gemaakt. Als er bijvoorbeeld succesvol een film werd gefinancierd en die werd ook daadwerkelijk gemaakt, maar de makers gaven niet de beloofde dvd aan de backers, dan werd dit in dit onderzoek gezien als een gefaald project.

Uit het onderzoek bleek dat 9 procent van de Kickstarter-projecten faalden met het leveren van de beloofde beloningen. Acht procent van alle dollars die op het Kickstarter-platform zijn gespendeerd bleken uiteindelijk naar gefaalde projecten te gaan, terwijl 7 procent van de backers niet de beloofde beloningen kregen. Desondanks was 65 procent van de backers het (sterk) eens met het statement dat beloningen op tijd werden geleverd.

Mollick ontdekte ook dat projecten die minder dan duizend dollar ophaalden vaker faalden dan projecten die meer geld wensten en wisten binnen te krijgen.

Kickstarter

Gerelateerde berichten