1 op 5 crowdfunding-investeerders is vrouw

1 op 5 crowdfunding-investeerders is vrouw

Slechts één op de vijf gebruikers van Nederlandse investeringsplatformen is vrouw. Positieve uitschieters zijn Oneplanetcrowd en Lendahand. Hoewel platformen laag scoren op man/vrouw-verdeling, heeft de meerderheid geen concrete plannen voor verbetering.

Dat blijkt uit een rondgang van Investeerders.nl bij 7 populaire crowdfunding-platformen in Nederland. Samen zijn die goed voor meer dan de helft van de Nederlandse crowdfundingmarkt. Daarnaast namen beleggingsplatformen eToro en BUX Zero deel aan de rondvraag.

20% investeerders is vrouw

Van alle gebruikers op Nederlandse crowdfunding-platformen is slechts één op de vijf vrouw. Het laagste aandeel vrouwen bevindt zich op Lender&Spender (15,2 procent). Collin Crowdfund en October scoren tussen de 15 en 16 procent. Crowdfunder Geldvoorelkaar telt een ruimere 20 procent vrouwen.

Hoewel vrouwelijke beleggers nog ver in de minderheid zijn, zien veel platformen het aandeel vrouwen de laatste jaren groeien. Zo lag het vrouwelijk gemiddelde van alle platformen in 2019 nog op een kleine 14 procent. Al is het aandeel vrouwen bij belegger BUX Zero het afgelopen jaar zelfs meer dan verdubbeld. De nieuwe aanwas particuliere investeerders bestaat dus uit een groeiend aandeel vrouwen.

Duurzame en sociale platformen doen het beter

Opvallend is dat aanbieders met een focus op duurzame en sociale investeringen aanzienlijk meer vrouwelijke gebruikers hebben. Impact-investeerder Oneplanetcrowd bestaat voor een ruime 27 procent uit vrouwen. En Lendahand, mkb-investeerder in opkomende landen, scoort het hoogst met maar liefst 37 procent.

Oneplanetcrowd bestaat voor 27% vrouwen, Lendahand telt er maar liefst 37%.

Vrouwen die investeren op Nederlandse platformen kijken dus verder dan alleen financieel rendement. “Vrouwelijke investeerders worden vooral getriggerd door de focus op duurzaamheid en een positieve bijdrage aan de maatschappij”, aldus Oneplanetcrowd. De vrouwelijke gebruikers op Lendahand kiezen ook vaker voor duurzame energieprojecten.

Vrouwen investeren minder

Over het algemeen leggen vrouwen op Nederlandse crowdfunding-platformen minder geld in dan mannen. Waar vrouwen gemiddeld ruim 3300 euro inleggen, gaat het bij mannen om zo’n 3800 euro. Op Oneplanetcrowd is dit verschil nog het grootst: vrouwen investeren er ruim 3 duizend euro minder. Vrouwelijke beleggers op Lender&Spender investeren daarentegen als enige 600 euro meer.

Vrouwen leggen gemiddeld 3300 euro in versus 3800 euro voor mannen.

Vrouwelijke investeerders investeren over het algemeen minder in crowdfunding dan mannen. Wel spreiden zij meer via een ETF.

De meeste platformen zeggen geen zicht te hebben op de portefeuille van vrouwelijke gebruikers. Online broker BUX Zero geeft wel aan dat vrouwen op hun website opvallend vaker voor spreiding kiezen, zoals via een Exchange Traded Fund (ETF).

Merendeel platformen geen plan voor verbetering

Hoewel platformen als Lender&Spender en Collin Crowdfund benedengemiddeld scoren op man-vrouw-verdeling, schatten zij dit zelf in als marktgemiddeld. Bovendien heeft de meerderheid van de aanbieders nog geen concrete plannen voor verbetering, waaronder BUX Zero, Lender&Spender, October, Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar. De twee laatstgenoemden spreken alleen van een samenwerking met een vrouwelijke financiële blogger.

De meeste aanbieders hebben geen concrete plannen voor verbetering.

Slechts een enkele aanbieder heeft concrete plannen om meer vrouwelijke gebruikers aan te trekken. DuurzaamInvesteren telt als duurzaam beleggingsplatform relatief weinig vrouwelijke gebruikers: 20 procent. De aanbieder zegt met gebruikers in gesprek te zijn gegaan op een speciaal evenement voor vrouwelijke investeerders: “Zo kregen we terug dat onze site heel mannelijk overkomt en dat met name onze vrouwelijke investeerders meer willen leren over het duurzame aspect (…) en de ondernemers beter willen zien. We hebben hier veel van geleerd en gaan dit verder uitzoeken en toepassen in onze communicatie en dienstverlening.”

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten