Wetsvoorstel soepele optieregeling startups ingetrokken

Wetsvoorstel soepele optieregeling startups ingetrokken

Een aantrekkelijke optieregeling voor werknemers van startups en scale-ups komt er voorlopig niet. Vanaf 1 januari zou deze regeling in moeten gaan, maar staatssecretaris Vijlbrief trekt het wetsvoorstel in. Grote bedrijven konden namelijk ook in aanmerking komen voor het belastinguitstel.

‘Beter vestigingsklimaat in Nederland’

Het wetsvoorstel werd bedacht zodat startende bedrijven loon in aandelenopties kunnen betalen, zonder dat werknemers hoge belasting moeten afdragen als zij die in aandelen omzetten. Dit zou moeten zorgen voor een beter vestigingsklimaat in Nederland voor startups en scale-ups. Startups worden in Nederland belemmerd door een krappe banenmarkt. Veel werknemers vertrekken naar grotere, buitenlandse concurrenten met mooie optiepakketten.

Met de nieuwe regeling dragen werknemers pas belasting af na de verkoop van aandelen.

In Nederland oefenen deze werknemers hun opties niet uit, omdat de belastingtarieven erg hoog zijn wanneer ze de opties omzetten in aandelen, terwijl die aandelen niet meteen verhandelbaar zijn. Als alternatief kan een werknemer een lening afsluiten, maar veel startups mislukken en dan verliezen werknemers al dit geld. Met de nieuwe regeling zouden werknemers pas belasting moeten betalen nadat ze de aandelen verkopen.

Grote bedrijven profiteren mogelijk van voorstel

Onlangs ontving het wetsvoorstel kritiek uit de Tweede Kamer, waardoor staatssecretatris Vijlbrief het voorstel nu terugtrekt. Zoals het nu opgesteld is zouden grotere bedrijven het belastinguitstel ook kunnen gebruiken. “Ik blijf achter het doel staan, maar het instrument is bedoeld voor startups en scale-ups, Coolblue valt daar niet onder”, aldus Vijlbrief.

‘Het instrument is bedoeld voor startups en scale-ups.’

Mogelijk zal er een plafond worden ingesteld in het wetsvoorstel. SP-Kamerlid Alkaya stelde voor dat het uitstel alleen geldt voor bedrijven met minder dan 100 werknemers. Vijlbrief denkt aan 250 werknemers of een omzetplafond. Daarnaast gaat Vijlbrief ook onderzoeken of de regeling te complex is en extra mankracht vergt om het te handhaven.

De staatssecretaris hoopt voor eind februari met een aangepaste versie te komen. De ingangsdatum van 1 januari gaat het voorstel niet meer halen. Werkgeversvereniging VNO NCW verwacht dat het voorstel alsnog in stemming komt: “Het is een belangrijke maatregel ter ondersteuning van startups in Nederland. En wij proeven brede steun daarvoor in de Kamer.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten