Handel op Euronext daalt

Handel op Euronext daalt

Ten opzichte van september 2022 is het handelsvolume van Euronext op diverse beurzen in september dit jaar met ruim een kwart afgenomen. Het bedrijf stelt in een maandelijkse update dat in vergelijking met de maand daarvoor de afname minimaal is.

De lage handelsvolumes hebben diverse oorzaken. Onder andere corona en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zorgden voor een dalende trend. Dit is niet alleen terug te zien in de maandelijkse updates van Euronext, maar bijvoorbeeld ook bij een bedrijf zoals Flow Traders. De lage handelsvolumes en volatiliteit op vooral de Europese beurzen van afgelopen zomer hebben een negatieve impact op de inkomsten in het derde kwartaal, zo stelde het handelshuis eind vorige maand.

Alternatieven

“Beleggers maken pas op de plaats en houden cash aan”, aldus Bob Homan, hoofd beleggingen bij ING. Momenteel stappen veel beleggers in kortlopende obligaties. “Die geven een rente van 4,5 procent à 5 procent. Dat beleggers dat rendement met een redelijk grote zekerheid krijgen, vinden ze mooi. De aandelen komen later wel weer.”

“Momenteel stappen veel beleggers in kortlopende obligaties.”

Ook contanten zijn meer in trek. “Twee jaar geleden moesten we daar dankzij de negatieve rentes nog geld op toeleggen, nu krijgen we geld.” Simon van Veen, van het Sustainable Dividends Value Fund, ziet ook dat er veel alternatieven zijn voor beleggers. “Denk aan derivaten en producten zoals de bitcoin. Daarvoor wordt door de instellingen die deze uitgeven veel reclame gemaakt, veel meer dan kleine bedrijven dat doen voor hun aandelen.”

Internationalisering

“Waar een Nederlandse belegger twintig jaar geleden naar Nederlandse aandelen keek, is dat nu mondiaal: naar de grote Amerikaanse bedrijven als Apple en Tesla.” Volgens hem is dit geen slecht nieuws voor beleggers in kleine, Nederlandse bedrijven. “Het biedt ook kansen. Zo raken sommige van die kleine briljantjes onderbelicht en zijn ze daardoor goedkoop. Als zo’n bedrijf vervolgens snel groeit, kan dat beleggers mooie rendementen opleveren.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten