Financiële aandelen meest populair in Nederland

Financiële aandelen meest populair in Nederland

Maar liefst 48 procent van de Nederlandse beleggers zegt aandelen in financiële dienstverlening te hebben, zoals aandelen van banken en verzekeraars. Vaak wordt verwacht dat particuliere beleggers vooral investeren in aandelen in technologie. Deze sector staat op de tweede plek, met 46 procent.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Opinium in opdracht van eToro. Maar liefst 10.000 beleggers in 12 landen werden ondervraagd in mei en juni. Het onderzoek geeft informatie over de voorkeuren van beleggers, in onder andere Nederland.

Financiële dienstverlening steeg naar eerste plek

In het eerste kwartaal was technologie nog het meest populair, aangezien 55 procent van de Nederlandse beleggers hier aandelen in had. Financiële dienstverlening stond toen nog op de tweede plaats, met 53 procent. In het eerste en tweede kwartaal staan aandelen in energie op de derde plaats, steeds met 39 procent.

‘Wereldwijd belegt 61% in aandelen in financiële dienstverlening’

Volgens het onderzoek is deze verdeling in ons land vergelijkbaar met een wereldwijde trend, waar 61 procent belegt in financiële dienstverlening. En 40 procent belegt in technologie, gevolgd door energie met 35 procent.

Nederlandse aandelen vaak aanwezig

Daarnaast valt op dat de gemiddelde portefeuille van een Nederlandse belegger vaak Nederlandse aandelen bevat (55 procent). Dit wordt gevold door buitenlandse aandelen (41 procent) en crypto (34 procent).

‘Een aantrekkelijk dividend wordt relatief belangrijker voor particuliere beleggers’

“Aandelen van Nederlandse banken en verzekeraars zijn favoriet bij veel Nederlandse beleggers vanwege het relatief hoge dividendrendement. Nu de Europese Centrale Bank op 6 juni een eerste renteverlaging heeft doorgevoerd, wordt een aantrekkelijk dividend relatief belangrijker voor particulieren die op zoek zijn naar inkomen uit hun beleggingen”, vertelt Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij eToro.

“Ondanks de hoge rente is het aantal faillissementen laag en daarmee ook de aanspraak op de buffers van banken ter dekking van niet-terugbetaalde leningen. Dat geeft beleggers vertrouwen in de sector. Wat de gegevens ook laten zien is dat, ondanks de snelle globalisering van de financiële markten in de afgelopen jaren, er nog steeds een grote voorkeur is voor aandelen genoteerd in eigen land.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten