Nederlandse startups creëren 10.000 extra banen

Nederlandse startups creëren 10.000 extra banen

Startups van eigen bodem zijn goed voor 130.000 banen in Nederland. Dit is deels te danken aan de groeiende kapitaalinjectie van venture capital-investeerders. In vergelijking met vorig jaar investeren VC’s nu al drie keer zoveel in Nederlandse bedrijven.

Dat blijkt uit het derde jaarlijkse rapport van databedrijf Dealroom in samenwerking met TechLeap en vastgoedorganisatie CBRE. Daarvoor zijn gegevens van meer dan 6.000 bedrijven meegenomen die in Nederland zijn opgericht. Buitenlandse startups die banen creëren in Nederland, zoals Uber of Templafy, maken dus geen onderdeel uit van de studie.

10.000 banen erbij

Nederlandse startups creëren in eigen land 130.000 banen. Dat betekent dat er 10.000 banen zijn bijgekomen ten opzichte van 2020, ondanks een corona-dip in het aannemen van nieuw personeel. Gemiddeld is het aantal banen jaarlijks met 8 procent gegroeid sinds 2018.

Ten opzichte van 2020 zijn er 10.000 banen bijgekomen.

Veruit de meeste krachten worden geleverd door startups (55 duizend) en scaleups (52 duizend). Bedrijven die al iets langer bestaan leveren zo’n 20.000 medewerkers. De nieuwe aanwas strijkt overigens niet alleen neer in Amsterdam. Integendeel, meer dan de helft van de banen is buiten de hoofdstad gevestigd. Groningen en Brabant springen eruit als de snelstgroeiende banenmarkten.

Ecommerce-branche groeit het hardst

De snelste banengroei vindt plaats in de sectoren gezondheid, fintech, ecommerce, energie en foodtech: 70 procent van de nieuwe startup-krachten komt hier terecht. Daarvan groeit de webwinkelbranche jaarlijks nog het meest, met meer dan 16 procent sinds januari 2020. Het rapport noemt Coolblue, Otrium en Catawiki als succesverhalen die bijdragen aan deze trend.

Drie keer zoveel venture capital-investeringen

Een belangrijke stuwer van de banengroei, aldus het rapport, is de groei van investeringen van venture capital-investeerders. Uit onderzoek van Techleap dat vorige week uitkwam, bleek al dat met name Amerikaanse investeerders instappen.

VC’s investeren nu al drie keer zoveel als over heel 2020.

In 2021 is tot nu toe 5 miljard euro in startups uit eigen land gestoken, blijkt uit de nieuwe cijfers. Dat is nu al drie keer zoveel als over heel 2020. De kapitaalinjectie van VC’s is bovendien hoger dan ooit, schrijven de analisten.

Nederlandse startups 296 miljard euro waard

Gezamenlijk zijn Nederlandse startups nu 296 miljard euro waard. Dat is maar liefst 2,6 keer zoveel als in 2017, toen het rapport voor het eerst uitkwam. Toen waren jonge Nederlandse bedrijven nog goed voor 112 miljard euro.

Daarmee is Nederland het derde snelst groeiende ecosysteem voor venture capital-investeringen in Europa. Hier wordt bijna 290 euro per 1 miljoen inwoners in startups gestoken. Qua investeringsbedrag bekleden we de vierde plaats in Europa, na lijstaanvoerders Zweden, Estland en het Verenigd Koninkrijk.

Startups belemmerd door krappe banenmarkt

Volgens Talent Directeur Marloes Mantel van Techleap was de Nederlandse banenmarkt voor startups niet eerder zo krap als nu: “Veel startups hebben moeite om talent te vinden en te behouden.” Maar, zegt Mantel: “De constante groei laat zien dat het startup-ecosysteem volwassener wordt. Een belangrijk gevolg daarvan is dat de vraag naar talent groeit.”

De banenmarkt voor startups was nog nooit zo krap.

Daar moet de Nederlandse overheid iets mee volgens de directeur. “Het is van belang dat de overheid private programmeeropleidingen erkent en naar aantrekkelijkere belastingtarieven kijkt voor de medezeggenschap van medewerkers.” Met dat laatste wordt onder meer de compensatie van personeel in de vorm van bedrijfsaandelen bedoeld. “Op de lange termijn moet er een heldere strategie komen om de pool te vergroten met talent uit zowel binnen- als buitenland.”

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten