Duurzame Sloepen: ‘We hebben de behoefte onderschat’

Duurzame Sloepen: ‘We hebben de behoefte onderschat’

Met haar 3D-geprinte boten van gerecycled materiaal is Duurzame Sloepen de eerste Europese speler die een duurzame sloep op de markt wist te brengen. Investeerders.nl sprak medeoprichter Marieke de Boer over het ontstaan en de financiering van de startup, die de komende tijd veel geld nodig heeft.

Het idee voor Duurzame Sloepen ontstond toen De Boer net als veel anderen een bootje wilde huren. “Dit bleek niet mogelijk, waarop mijn vriend Jörgen zei: dan maak ik er zelf wel één.” Dat bleek veel duurzamer te kunnen dan in de markt gebruikelijk is en hiermee was het idee voor de startup geboren.

De oprichters wisten waar ze aan begonnen. Jörgen heeft de technische kennis en De Boers vader heeft de connecties in de watersportbranche. Samen met de TU Delft worden de onderdelen vervolgens wetenschappelijk onderbouwd. “We kunnen snel schakelen, maar hebben dan veel financiering nodig. Naast eigen geld en de bank zoeken we investeerders voor een obligatielening.”

‘We hebben de hoeveelheid aanvragen onderschat’

Met een achtergrond in duurzaamheid stond het voor De Boer vast dat ze geen gebruik wilde maken van polyester, waar reguliere boten van worden gemaakt. Bovendien wilde ze de onderdelen printen, zodat ze een korte levertijd hebben en er weinig tot geen afval is. De prototypes zijn klaar en sinds vorige week zijn de sloepen ook daadwerkelijk te koop.

De coronacrisis en de bijbehorende lockdowns gaven het afgelopen jaar een flinke impuls aan de watersportsector. “Dat ons concept in de smaak zou vallen, hadden we daarom wel verwacht. Maar we hebben onderschat hoe groot de behoefte daadwerkelijk is. De interesse is zo groot dat de productiecapaciteit waarschijnlijk de bottleneck wordt.”

Kansen pakken wanneer ze zich aandienen.

Samen met twee leveranciers, die de boten printen, verwacht De Boer in 2022 zo’n 160 duurzame sloepen op de Nederlandse markt te brengen. In eerste instantie richt het bedrijf zich op de watersport in eigen land, maar achter de schermen wordt al gewerkt aan een exportnetwerk. “We zijn nu nog uniek in Europa, om onze voorsprong te behouden moeten we wel doorpakken.”

‘Als starter loop je tegen beperkingen aan’

“Met de verkoop van vijf boten veranderen we de wereld niet. We moeten het dus groot aanpakken”, verduidelijkt De Boer, die in januari een jachthaven toevoegt aan haar bedrijf. “Hiermee kunnen we de productie/afbouw verplaatsen naar de haven en inzetten op een totaalconcept. Mensen kunnen de productie zien, proefvaren en eventueel gebruikmaken van onze winterstalling.”

Om de plannen financieel vorm te geven, maakt Duurzame Sloepen gebruik van stapelfinanciering. Naast de eigen inbreng heeft het bedrijf een bancaire lening voor de aankoop van de jachthaven. Ook kan Duurzame Sloepen vanwege het innovatieve karakter gebruikmaken van enkele subsidieregelingen. Daarnaast heeft het onlangs een obligatielening van 250.000 euro uitgezet.

“Het is in coronatijd best een uitdaging om financiering te krijgen. Dat er meerdere bedrijven zijn die in ons geloven, geeft ons nog meer vertrouwen in ons bedrijfsmodel”, zegt De Boer die als starter ook tegen beperkingen aanloopt. Omdat het bedrijf geen jaarcijfers heeft, haakten grote crowdfunding-platforms bijvoorbeeld af.

Obligatielening om de plannen te versnellen

Voor een obligatielening bij MijnFunding kwam het bedrijf wel in aanmerking. Een bijkomend voordeel is dat het tegen gunstige(re) tarieven particuliere investeerders bij het concept kan betrekken. Via Vrienden van Duurzame Sloepen hoopt De Boer 250.000 euro op te halen. “Het idee dat je het samen doet spreekt ons erg aan in crowdfunding. Duurzaamheid doe je namelijk ook niet alleen.”

Duurzaamheid doe je ook niet alleen.

Het nadeel van de obligatielening is wel dat het lastiger is om onbekende investeerders te bereiken. “Ik had graag meegelift op het bereik van een crowdfunding-platform, maar nu moeten we de geldschieters zelf vinden. We zouden onze marketingcampagne starten tijdens de Hiswa. Die vakbeurs werd geannuleerd, dus nu hebben we onze hoop gevestigd op de Masters Expo waar we vanaf donderdag staan.”

Zonder obligatielening redt Duurzame Sloepen het ook, maar kan het minder snel opschalen. “We maken de boten nu één voor één, maar we willen toe naar een proces waarin we serieproducties kunnen opzetten. Ondanks dat we redelijk snel kunnen bouwen, blijft het een uitdaging om aan de vraag te voldoen. Laatst brachten we een offerte uit van zestig sloepen aan een verhuurbedrijf. Met zulke aantallen gaan we natuurlijk hard door onze voorraad heen.”

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten