‘Ik geniet van de spanning van een nieuw avontuur’

‘Ik geniet van de spanning van een nieuw avontuur’

Waarom investeren business angels? We vroegen het aan Teun Morselt. Hij is nu enkele jaren actief als business angel en ook regelmatig te zien bij netwerken als de Investeerdersclub en de Change Club. Wat is er voor nodig om hem over de streep te trekken?

Teun Morselt is een aanjager van de nieuwe, schone economie. Dat vraagt om een transitie van fossiel naar hernieuwbaar, van lineair naar circulair en van bezit naar gebruik. Daarin draagt hij graag zijn steentje bij en je kunt hem dus benaderen als adviseur of inzetten als ontwikkelaar van innovaties. Daarnaast is hij ook investeerder. Wij vroegen hem wat een ondernemer precies moet doen om hem op dit laatste vlak te overtuigen.

‘Je plan moet aansluiten bij een schone toekomst’

Van business angels wordt verwacht dat ze op zoek zijn naar financieel rendement en bij Teun is dat eigenlijk niet anders. Daarnaast zit duurzaamheid écht in zijn genen, dus is die link ook snel gemaakt. “Dat is bij mij met de paplepel ingegoten. Als je overtuigd bent dat de dagen van het huidige systeem zijn geteld, ga je daar toch geen geld en energie meer insteken?”

Teun begeleidt innovatietrajecten bij innovators en overheden, managet investeringen in innovatieve startups en geeft advies over transities op het gebied van mobiliteit en infrastructuur, watermanagement, circulaire economie, duurzame energie en gebiedsontwikkeling. Op dat vlak heeft Teun dus veel expertise maar dat ziet hij zelf niet als vereiste.

“Ik ben geen idealist en ook niet bang om buiten mijn comfortzone te investeren. Maar ik moet het verhaal wel kunnen begrijpen en de kansen kunnen zien. Mijn vader was actief op dit terrein en dankzij mijn ingenieursstudie in Wageningen ben ik overtuigd geraakt dat alleen een meer duurzame wereld bestaansrecht heeft.”

‘Een transitie bestaat uit veel kleine schakels die samen het verschil maken’

Een écht baanbrekend duurzaam plan zou dus wel de ideale investering kunnen zijn. “Het liefst zou ik investeren in een startup in Azië of Afrika die échte impact zou kunnen hebben. Ja, dan ga ik er onmiddellijk naar toe – op eigen kosten – want daar zou ik echt enthousiast van kunnen worden. Maar hoe vind je die plannen?”

De huidige investeringen dragen nog maar beperkt bij tot de transitie die Teun voor ogen heeft, maar dat hoeft dus geen belemmering te zijn. “Een transitie komt niet door één verandering tot stand. Onderschat de waarde van nieuwe softwarematige startups niet. Kleine vernieuwingen op het gebied van bigdata of machine learning kunnen straks schakels zijn die samen een sneeuwbaleffect creëren.”

De spanning van een nieuw avontuur is de grootste drijfveer

De maatschappelijke impact speelt dus wel mee, maar investeren doet Teun zelf vooral omdat het gewoon ontzettend leuk is. “De spanning van een investering is gewoon geweldig. Je maakt echt weer deel uit van een jonge ambitieuze club. Het gevoel van zo’n avontuur is ontzettend leuk om mee te mogen maken. Zeker als je nu niet zelf de stress van alle details meer meekrijgt maar vanaf de zijlijn wel kunt genieten van het grotere geheel.”

Vooral het écht zelf meekijken en horen hoe en waarom ondernemers bepaalde keuzes maken, spreekt Teun aan. Om die reden kiest hij er ook bewust voor om als angel te investeren en laat hij crowdfunding, beleggingsfondsen of andere investeringsmogelijkheden waarbij hij gevoelsmatig op afstand van de onderneming komt te staan, liever links liggen.

Hij heeft er in het verleden wel naar gekeken maar prospectussen met grafieken en tabellen overtuigen Teun gewoon minder snel. “Die kan ik zelf ook maken. Ik wil geraakt worden door de droom van de ondernemer zelf. Die kijk ik daarom het liefst in de ogen als die de kern van zijn verhaal vertelt.”

‘Ik ben vrij betrokken bij mijn investeringen’

De bedrijven die openlijk op zoek zijn naar investeerders zijn vaak al met hun derde of vierde investeringsronde bezig. Dan is de invloed van enkele tienduizenden euro’s klein, en Teun wil juist graag wel betrokken zijn. Het liefst stapt Teun dan ook zo vroeg mogelijk in en dan is het soms lastig zoeken.

Daarnaast is het risico in deze jonge startups vrij groot. “Ik investeer altijd maar één keer in een bedrijf. Als ik in meer rondes zou meedoen wordt mijn risico te groot. Het liefst spreid ik mijn risico door in verschillende bedrijven te investeren. En juist door in een vroege levensfase te investeren kun je met weinig geld al best veel verschil maken.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten