Simone Brummelhuis genomineerd voor Female Business Angel of the Year

Simone Brummelhuis genomineerd voor Female Business Angel of the Year

Simone Brummelhuis, oprichter van The Next Women en directeur van het Borski Fonds, is genomineerd voor Female Business Angel of the Year. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Business Angels Netzwerk Deutschland (BAND). Brummelhuis is de eerste Nederlander die kans maakt.

Simone Brummelhuis neemt het op tegen drie andere kandidaten uit onder meer Duitsland, Zwitserland en Australië. Het is de vijfde keer dat het Duitse investeerdersnetwerk de prijs voor vrouwelijke business angels uitreikt in samenwerking met Business Angels Europe (BAE). Niet eerder maakte een Nederlander kans op de prijs voor vrouwelijke investeerders.

40 miljoen euro voor bedrijven met vrouwelijke oprichter

Brummelhuis was mede-oprichter van Iens, tegenwoordig The Fork, dat verkocht is aan het beursgenoteerde Tripadvisor. Nu staat zij beter bekend als het brein achter het Borski Fonds en The Next Women, een internationaal netwerk van vrouwelijke investeerders en ondernemers. De eerstgenoemde bestaat voor 75 procent uit vrouwelijke geldschieters en investeert alleen in technologische scale-ups met tenminste één vrouw aan het roer. Brummelhuis runt dit samen met Laura Rooseboom van Start Green Capital.

The Next Women investeerde 1 miljoen euro in 30 door vrouwen gerunde bedrijven.

Met behulp van onder meer ABN Amro, ING en Rabobank is al 40 miljoen euro opgehaald. Voorganger The Next Women investeerde in totaal 1 miljoen in zo’n dertig door vrouwen gerunde bedrijven. “Dat was nog kleinschalig, maar bleek al een groot succes,” zegt Simone Brummelhuis. “Er zijn veel vrouwelijke investeerders en bedrijven door vrouwen die kapitaal nodig hebben. Daarom besloten we het groter aan te pakken met het Borski Fonds.”

Vrouwen lopen investeringen mis

Geld voor vrouwelijke ondernemers is hard nodig, want deze groep loopt structureel investeringen mis. In de laatste tien jaar ging maar een luttele 5,7 procent van het geld van Nederlandse kapitaalverstrekkers naar startups met een vrouwelijke oprichter, blijkt uit een groot onderzoek van startup-belangenorganisatie Techleap. Bovendien krijgen vrouwen ook minder geld per investeringsronde: 200 duizend euro ten opzichte van 600 duizend euro.

Vrouwen krijgen minder geld per investeringsronde.

“Het is niet alleen een investeringsgat”, zegt Brummelhuis, doelend op het weinige geld dat vrouwelijke ondernemers krijgen, “maar ook een innovatiegat.” Vrouwen investeren namelijk in andere soorten bedrijven, zegt de directeur. Zo ziet zij veel startups die zich richten op vrouwelijke gezondheid, met oplossingen voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid en PCOS. “Dit zijn nieuwe oplossingen voor problemen die al heel lang bestaan, waar vooral vrouwen in investeren.”

9 op de 10 investeerders is man

Ook in de investeringswereld zijn vrouwen in de minderheid, zegt Brummelhuis. Negentig procent van de investeerders is man. “Dat komt voor een deel omdat investeerders meestal oud-ondernemers zijn. Het is dus een kettingreactie.” Door vrouwelijke ondernemers te steunen, hoopt het Borski Fonds dan ook meer vrouwelijke business angels te kweken, zegt de directeur.

Het Borski Fonds hoopt meer vrouwelijke business angels te kweken.

Om het tij te keren moeten er bovendien grotere fondsen komen die zich op vrouwen richten, vindt Brummelhuis. “In de Verenigde Staten zie je dit al en gelukkig ook langzaam in Europa. Op dit moment is het geld van de overheid en pensioenfondsen scheef verdeeld. Maar zo laat je een groot deel van onze economie in de kou staan.”

25 procent vrouwelijke business angels in 2025

Met de prijs wil het Duitse businessangel-netwerk aandacht vragen voor vrouwelijke investeerders. Ook heeft de organisatie als doel om in 2025 een vrouwelijk aandeel business angels van 25 procent te hebben. Er zijn veel toegewijde vrouwelijke investeerders in Europa, zegt de organisatie in hun persbericht, en dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten