Regeling levert startups €150 miljoen angel-investeringen op

Regeling levert startups €150 miljoen angel-investeringen op

Volgens Techleap blijft er te veel startupkapitaal liggen bij business angels. Het investeren in Nederlandse startups en scale-ups moet aantrekkelijker worden, dit zou jaarlijks maar liefst 600 miljoen euro aan extra kapitaal opleveren.

Dit blijkt uit onderzoek dat PwC in opdracht van Techleap uitvoerde. Er namen 189 Nederlandse business angels deel aan het onderzoek. Volgens Techleap is dit zo’n 10 procent van het totale aantal business angels in ons land. Zij gaven aan dat ze samen 62 miljoen euro beschikbaar hadden om te investeren in Nederland, maar deden dit niet.

Eem fiscale stimulering zou ervoor kunnen zorgen dat een kwart van dit bedrag vrij komt, ofwel 15 miljoen. Over de gehele populatie van angel investors gaat dit over 150 miljoen euro die in Nederlandse startups geïnvesteerd kan worden. PwC schat zelfs in dat dit op zou kunnen lopen tot zo’n 600 miljoen euro per jaar.

Pre-seed en vroege seedrondes blijven achter

Belangenorganisatie TechLeap geeft al langer aan dat het investeren in startups in Nederland aantrekkelijker moet worden gemaakt. Een ruime maand geleden publiceerde het nog een rapport waaruit bleek dat lokale investeerders niet meedoen aan grote investeringsrondes.

In 2021 haalden startups in totaal nog 5.3 miljard euro op, maar dit kwam vooral door een stijging in de latere fase investeringsrondes. Rondes tot 1 miljoen euro bleven juist achter. Dit zijn de rondes waarin business angels vooral actief zijn.

In minder rondes actief

In het afgelopen jaar investeerden de business angels in het onderzoek bij 2 rondes zo’n 75.000 euro in Nederlandse bedrijven. In de afgelopen drie jaar investeerden ze bij 5 rondes 60.000 euro in Nederlandse bedrijven.

‘Door belastingheffing besloot 25% van de angels niet te investeren.’

Volgens het rapport geven de business angels aan dat zij besluiten niet te investeren omdat het team niet bij hen past (44 procent) of omdat de startup niet in de investeringsstrategie past (35 procent). Bij een kwart van hen speelde belastingheffing een rol.

Fiscale stimulans

Een meerderheid (57 procent) geeft aan dat een fiscale stimulans ertoe leidt dat ze vaker, meer en risicovoller in Nederlandse bedrijven investeren. Ze hebben dit liever dan een subsidie. Een ’tax credit’, wat een aftrekpost voor het geïnvesteerde bedrag kan opleveren, kan ook beginnende angels over de streep trekken.

‘Met een fiscale stimulans investeert 57% van de angels vaker in Nederland.’

Ook kan de winst bij exits uit startups worden vrijgesteld van belasting. Een andere mogelijkheid die het onderzoek aanstipt is de herinvesteringsvrijstelling, waarbij de winst onbelast blijft zolang het opnieuw in startups wordt gestoken.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten