Corum Investments

Nederlandse startups haalden €5 miljard op

Nederlandse startups haalden €5 miljard op

Voor het derde jaar op rij haalden Nederlandse startups een record op aan durfkapitaal. In 2021 is er in totaal 5.3 miljard euro geïnvesteerd. Wel valt op dat het merendeel van de investeringen van buiten Nederland komt en de aandacht voor kleinere deals achterblijft.

Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een data-analyse van onder andere Dealroom.co, Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl. Het gefinancierde bedrag is ruim drie keer zoveel als de 1.7 miljard euro in 2020. Het aantal deals nam ook sterk toe, van bijna 300 deals in 2020 tot ruim 400 in 2021.

Volgens de analyse komt de grotere omvang van investeringen in 2021 vooral door het grotere aantal grote ronden. Mollie, MessageBird (709.3 miljoen euro) en Picnic (600 miljoen euro) waren de grootsten. In 2020 waren er in totaal 2 rondes van meer dan 100 miljoen euro, in 2021 lag dit aantal op 9.

Vooral Amerikaanse investeerders

Uit het vorige Quarterly Startup Report bleek al dat de groei aan financieringen vooral afkomstig was van Amerikaanse investeerders. Dit was in de laatste 3 maanden van 2021 ook zo. Hoewel er meer durfkapitaal beschikbaar is vanuit Nederland nam de inleg van fondsen van onze bodem juist af. In 2019 gaven zij nog ruim 60 procent van de totale investeringen, in 2021 was dit nog maar 19 procent.

‘Nederlandse beleggers missen invloed op groei en innovatie in hun thuismarkt.’

“Het effect hiervan is ook dat Nederlandse beleggers in venture capital fondsen, zoals pensioenfondsen, invloed op groei en innovatie in hun thuismarkt missen. Op deze manier wordt er vooral in het buitenland geprofiteerd van de gunstige rendementen”, aldus Altfinance.nl.

Investeringen in vroege fase blijven achter

In het afgelopen jaar waren er ruim twee keer zoveel rondes van 15 miljoen euro of meer als in 2020. Er was dus vooral een stijging in grote, latere fase investeringsrondes. Investeringsrondes tot 1 miljoen euro blijven juist achter. Venture capital fondsen hebben in het afgelopen jaar namelijk hun  investeringen in de latere fase verhoogd, maar die in de vroege fase bleven achter.

Toch is het niet uit te sluiten dat ‘niet-zichtbare’ kleine transacties, door bijvoorbeeld business angels, is toegenomen. Om het gat te dichten moeten volgens het Quarterly Startup Report business angels en VC’s gestimuleerd worden om ook te investeren in de vroege fase.

‘Het is belangrijk dat er snel vaart wordt gezet achter fiscale regelingen.’

“Het is belangrijk dat er snel vaart wordt gezet achter een aantal fiscale regelingen zoals die voor medewerkersparticipatie, belangrijk onderdeel van het vliegwiel van een groeiend startup ecosysteem. Door medewerkers op meer gunstige wijze met aandelen te belonen, komt meer rendement in Nederland terecht wat weer zal leiden tot meer investeringen en meer nieuwe startups.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Zietuwel, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten