Corporates investeren volop in startups

Corporates investeren volop in startups

Maar liefst 26 Nederlandse grote bedrijven hebben een investeringstak opgericht om geld in startups te steken. De grootste hiervan is Shell Ventures, dat al 2.7 miljard euro investeerde in startups. In totaal waren al deze corporate venture capitalists tot nu toe goed voor 102 exits.

Volgens onderzoek vervijfvoudigde het aantal corporate venture capitalists (cvc’s) in de afgelopen tien jaar. Vorig jaar stonden er 5.281 genoteerd in de database van Global Corporate Venturing. Dit zijn grote bedrijven met veel geld, maar weinig innovatiekracht. Door aandelen van startups te nemen kan een grootbedrijf meer innovatiekracht behalen.

26 cvc’s in ons land

Uit gegevens van Dealroom.co blijkt dat er in Nederland 26 cvc’s zijn. Dit zijn onder andere fondsen van Shell, DSM en Randstad. Rabobank heeft zelfs vier investeringstakken, KPN twee. Het rapport nam ook buitenlandse bedrijven met een vestigingsadres in ons land mee, zoals het Duitse Merck KGaA.

‘Drie van de 26 cvc’s staken al meer dan 1 miljard euro in startups.’

Shell Ventures is de grootste cvc, met 2.7 miljard euro aan investeringen. Het Duitse Merck KGaA volgt, met de investeringstak M. Ventures (bijna 2.3 miljard euro). Op de derde plaats staat ABN Amro Ventures, met ruim 1.5 miljard euro. Dit zijn ook de enige grote bedrijven die meer dan een miljard euro aan durfkapitaal in startups staken.

Grote verschillen in activiteit fondsen

De meest actieve cvc’s in Nederland zijn M. Ventures (met 145 investeringen in startups) en Shell Ventures met 109 deals. Op de derde plaats staat DSM Venturing, met 60 deals. In totaal hebben acht van de 26 fondsen meer dan twintig keer in startups geïnvesteerd. De rest zit daaronder.

‘De gevestigde cvc’s zijn tot nu toe goed voor 102 exits.’

De gevestigde cvc’s in ons land zijn tot nu toe goed voor 102 exits. Aangezien dit een vrij nieuw fenomeen is en exits pas na meerdere jaren plaatsvinden, is dit een redelijke score. Het kan voor startups dus een goede oplossing zijn om een financiering via een cvc te krijgen. Een nadeel hiervan is dat deze nieuwe fondsen minder ervaring hebbe dan oudere durfkapitalisten, waar een startup veel van kan leren.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten