Vorig jaar 2,6 miljard geïnvesteerd in startups

Vorig jaar 2,6 miljard geïnvesteerd in startups

Nederlandse startups haalden in het laatste kwartaal van 2022 gezamenlijk 600 miljoen euro aan durfkapitaal op. In totaal werd er vorig jaar 2,6 miljard geïnvesteerd in startups in ons land. Het aantal deals was met 415 identiek aan 2021. Door de onzekerheid op markten werd er meer geïnvesteerd in de vroege fase en minder in late, duurdere fase.

Na recordjaar 2021, toen er voor 5,3 miljard euro werd geïnvesteerd in Nederlandse startups, is 2022 het beste jaar ooit. Dat blijkt uit de cijfers van Quarterly Startup Report, dat elk kwartaal data uit de branche analyseert. In 2022 waren de investeringen anderhalf keer zo hoog als in 2020, toen er 1,7 miljard euro werd opgehaald.

Te grote afhankelijkheid van buitenlandse partijen

Volgens Quaterly Startup Report is er een structurele groei van investeringen in Nederlandse startups. Maar waar er 2021 grote rondes werden opgehaald door scale-ups als Mollie, Messagebird en Bunq, bleven de écht grote deals in 2022 veelal uit. Dit komt omdat ons land weinig grote lokale investeringsfondsen heeft. Hierdoor zijn startups voor grote rondes groeikapitaal afhankelijk van buitenlandse partijen.

Mollie, Messagebird en Bunq, die allemaal ook goed doen buiten Nederland, haalden destijds voor 1658 miljoen euro aan groeigeld op bij buitenlandse partijen. Het struikelblok is dat deze buitenlandse fondsen qua deelname zijn teruggezakt naar het niveau van een aantal jaar geleden. Dit verschil kunnen we niet opvangen met grote Nederlandse investeringsfondsen voor startups. Simpelweg omdat die er niet zijn.

Weinig grote rondes in 2022

Dit komt ook duidelijk naar voren in het rapport. Zo bleef het aantal deals met 415 in 2022 op hetzelfde niveau als in 2021. Wel was er een toename in de deals in de vroege fase (minder dan vijftien miljoen euro), terwijl de deals voor de late fase (meer dan vijftien miljoen euro) drastisch was gekelderd van 57 naar 37. De afname van de grotere rondes verklaart de daling van het totaalbedrag ten opzichte van 2021.

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten