Startups in AI gewild door investeerders in 2024

Startups in AI gewild door investeerders in 2024

In de eerste drie kwartalen van 2023 werd ongeveer 1,5 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse startups en scale-ups. Venture capitalists zijn in de afgelopen jaren steeds actiever geworden. Naar verwachting zet deze trend dit jaar ook door. Er is vooral animo voor startups in AI, deep tech en climate tech.

In het derde kwartaal van 2023 haalden startups in ons land zo’n 420 miljoen euro aan durfkapitaal op. Mogelijk werd er over het gehele jaar zo’n 2 miljard euro geïnvesteerd in startups en scale-ups. Dit totaal is lager dan in 2021 en 2022, maar toch zijn venture capital-investeerders nog steeds actiever dan in 2020.

“Je ziet een opwaartse trend die in 2024 wel verder zal doorzetten”, vertelt Thomas Mensink van Golden Egg Check. Volgens hem hebben veel fondsen nog vermogen dat geïnvesteerd moet gaan worden. “Veel partijen hebben het op verzoek van hun klanten, de limited partners, een tijdje rustig aan gedaan. Maar dat is uitstel: een fonds moet binnen een bepaalde tijd worden geïnvesteerd.”

AI en groene energie in trek in 2024

Afgelopen jaar waren startups die eigen technologie rond AI maken erg populair onder investeerders. Volgens Mensink blijft dat dit jaar zo. “Daar is echt veel animo voor, en dat blijft zo in 2024.” Ook deep tech blijft naar verwachting in trek. “Helemaal als je het koppelt aan AI heb je een winnende combinatie.”

‘Iedereen wil graag investeren in bedrijven die nu de wind in de zeilen hebben.’

“Ook in climate tech zal in 2024 heel veel gebeuren, zeker aan de kant van clean energy. De bedrijven die nu de wind in de zeilen hebben, de outliers, daar wil iedereen graag in investeren.”

€200 miljard nodig aan investeringen

Tot aan 2030 is er in Nederland bovendien 200 miljard euro nodig aan investeringen in de aanpak van de klimaatcrisis. “Wij hebben inmiddels 2 miljard euro beschikbaar. Daarmee kunnen we bij heel innovatieve ontwikkelingen het verschil maken, maar die andere 198 miljard moeten toch ergens anders vandaan komen”, aldus Leo Holwerda, directeur Capital van Invest-NL. Naar verwachting zal er dus ook komend jaar veel venture capital naar deze sector gaan.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten