Nederland in venture capital top-20

Nederland in venture capital top-20

Nederland staat in de wereldwijde top-20 als het gaat om venture capital-investeringen in startups. In het derde kwartaal van dit jaar werd er 576 miljoen dollar (541.6 miljoen euro) aan venture capital geïnvesteerd door Nederlandse venture capital-investeringsmaatschappijen.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van Dealroom.co. Volgens het onderzoek groeit het totale aantal venture capital-investeringen in Nederland al jaren. In 2021 werd er een piek bereikt, van meer dan 7 miljard dollar. In 2022 vertraagde de groei, al was het niveau nog wel 180 procent hoger dan in 2020.

Grootste sectoren

Vorig jaar ging meer dan de helft van alle Nederlandse venture capital-investeringen naar de Energie-, Fintech- en Gezondheidssector. Zij werden gevolgd door Food, Transport en Telecom.

‘Fintech haalt in Nederland 21.1% van het venture capital op, dat is hoger dan het Europese gemiddelde.’

Als deze investeringen worden vergeleken met het niveau in Europa, zijn er verschillen te zien. In Nederland gaat er maar liefst 22.5 procent van deze investeringen naar de energiesector, terwijl dat in Europa 16.3 procent is. En ook fintech haalt in ons land een grotere portie op, namelijk 21.1 procent (in Europa is dat 17.6 procent).

75% investeringen naar de Randstad

Sinds 2018 gaat jaarlijks zo’n 40 tot 60 procent van het venture capital naar startups in Amsterdam. Dit jaar gaat maar liefst 75 procent naar de Randstad. En 14 procent gaat naar hubs in het zuiden van het land, zoals Eindhoven.

Actieve investeerders

Het rapport laat ook zien welke Nederlandse venture capital-investeringsmaatschappijen actief zijn. Dit jaar is dat BOM Brabant Ventures, dat voornamelijk in vroege rondes investeert. “We zijn natuurlijk blij om de BOM bovenaan het lijstje te zien staan. Het zegt iets over ons netwerk en ook over het actieve ondernemersklimaat dat we in Brabant en Brainport met onze partners hebben weten te creëren. Onze ambities liggen hoog, er is nog genoeg werk te verrichten om startups sneller en succesvol door te laten groeien naar scale-ups – daar zetten we ook de komende tijd graag de schouders onder”, aldus Brigit van Dijk – Van de Reijnt, CEO van BOM.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten