OPCstemaangeld

Nederlandse tech-startups halen 1,7 miljard op aan venture capital

Nederlandse tech-startups halen 1,7 miljard op aan venture capital

Nederlandse tech-startups haalden vorig jaar bijna 1,7 miljard euro op bij venture capitalisten. Een zeer fraai bedrag en dat in een coronajaar. In 2019 werd er zelfs 300 miljoen euro minder opgehaald.

Het lijkt er dus op dat de uitbraak van het coronavirus geen grote gevolgen heeft voor de Nederlandse techsector. Hoewel veel investeerders in het voorjaar de prioriteit legden bij hun portfoliobedrijven, lag het aantal deals in mei alweer op peil. Met als gevolg dat het vorig jaar lange tijd gelijk opging met de situatie in 2019, al kwamen er nu in het laatste kwartaal nog een aantal grote deals bij.

De cijfers komen van Golden Egg Check, dat hiervoor in totaal 264 deals in kaart bracht waarbij er durfkapitaal ging naar Nederlandse startups en scale-ups. Werd er in 2019 nog een recordbedrag van 1,4 miljard euro opgehaald, het afgelopen jaar kwam daar nog eens zo’n 300 miljoen euro bij.

2020 had alles in zich voor nieuw recordjaar

“2020 had alles in zich om een nieuw recordjaar te worden; meer fondsen, meer beschikbaar kapitaal en een volwassener tech-ecosysteem”, zo zegt oprichter Gilles Meijer. “We hadden verwacht dat het aantal investeringen door corona iets lager zou liggen dan vorig jaar, omdat het nu bijvoorbeeld lastiger voor startups en investeerders is om elkaar te ontmoeten, maar dat aantal is erg vergelijkbaar.”

We verwachtten minder investeringen door corona.

Grotere bedragen en meer grotere rondes

Dat er nu wederom een record is verbroken, komt volgens Thomas Mensink, startup-analist bij Golden Egg Check, doordat er de afgelopen jaren veel nieuwe en grote venture capital-fondsen in Nederland zijn bijgekomen. Daarnaast is de interesse voor Nederlandse tech-startups vanuit het buitenland groter geworden. “Zij hebben het geld klaar staan om te investeren. We zien dat de gemiddelde investeringsbedragen groter zijn geworden maar ook dat er méér grotere rondes zijn.”

Twee van die Nederlandse techbedrijven die erg in trek zijn bij durfkapitalisten uit het buitenland zijn MessageBird en Mollie. Die eerste haalde met 200 miljoen dollar het grootste investeringsbedrag op. Het bedrijf wordt nu op 3 miljard dollar geschat en mag zichzelf dus een unicorn noemen. Dat geldt ook voor betaalbedrijf Mollie, dat na een ronde van 90 miljoen euro boven de grens van 1 miljard uitkwam.

Messagebird en Mollie zijn zogenaamde unicorns.

Gerelateerde berichten