VanEck: veel vraag naar specifieke ETF’s

VanEck: veel vraag naar specifieke ETF’s

Met een nieuwe semiconductor ETF én een bitcoin-ETN lanceerde VanEck recent twee nieuwe producten. De volgende zijn alweer in de maak: ETF’s voor obligaties en aandelen van Chinese bedrijven. Investeerders.nl sprak met managing director Martijn Rozemuller.

VanEck verovert sinds de overname van ThinkETFs vanuit de Amsterdamse vestiging de rest van Europa. Een groot deel van de groei is te danken aan een Videogaming & Esports ETF. Deze werd in juli 2019 als nicheproduct op de markt gebracht maar is inmiddels de grootste ETF qua belegd vermogen.

‘Succes videogaming ETF laat ons anders kijken naar samenstelling ETF’s’

Martijn, die bij VanEck voor de Europese tak verantwoordelijk is, laat telefonisch aan Investeerders.nl weten dat de Videogaming & Esports ETF inderdaad zijn verwachtingen overtreft. “Het heeft ons ook anders naar nicheproducten laten kijken”, geeft hij aan.

Videogaming & Esports ETF is inmiddels de grootste.

Een eerste stap is daarin volgens hem al gemaakt. “De semiconductor ETF is bijvoorbeeld ook echt een nicheproduct. Door het succes van de videogaming ETF zijn we daar wat actiever mee aan de slag gegaan. De lancering in december verliep wederom goed, in absolute getallen zelfs beter.”

Martijn nuanceert dat gelijk door aan te geven dat beide lanceringen zeer verschillend zijn in timing of samenstelling, maar dat hij er qua introductie wel vergelijkbaar positief op terugkijkt. “Dit zijn blijkbaar producten waar onze doelgroep naar op zoek is en waar we best wat extra aandacht aan mogen besteden.”

Succesvolle marktintroductie semiconductor ETF en bitcoin ETN

ETF-introducties deed Martijn vaker, maar de laatste twee kun je gerust opmerkelijk noemen. Bij de semiconductor ETF zijn vijf bedrijven goed voor meer dan de helft van de waarde van de ETF. De bitcoin-ETN is zelfs gebaseerd op één product.

Dit zijn producten die onze doelgroep zoekt.

Het gemis aan spreiding is eigenlijk tegenstrijdig met wat VanEck verder aanbiedt. Toch lijkt de interesse groot. De bitcoin-ETN, die afgelopen november werd gelanceerd, is al goed voor zestig miljoen euro. Deels komt dat door de koerssprong, maar Martijn ziet ook dat veel beleggers het een mooie aanvulling vinden als een portfolio al voldoende spreiding kent.

Investeren in bitcoin“Het is niet ideaal maar qua regelgeving, verhandelbaarheid en interesse uit de markt was een bitcoin-ETN het beste product om op dat vlak mee te beginnen”, denkt Martijn. De ETN is volledig fysiek gedekt, VanEck koopt werkelijk bitcoins aan als onderpand. Interessant als je denkt dat cyptovaluta toekomst hebben, maar het is dus geen ETF beleggen met spreiding.

Ethereum staat al op onze radar.

Martijn laat desgevraagd weten dat hij daar wel toekomst voor ziet. “Ethereum staat al op onze radar qua eigen product en die hele markt is nog jong. Misschien, als die markt verder ontwikkelt,  dat we op termijn ook met een mix van cryptovaluta komen.” Maar zover is het nog niet. Ook niet in Amerika, dat buiten cryptocurrencies wel een wat breder aanbod van producten heeft.

Nu bezig met Chinese equity ETF en obligatie ETF

Zowel de bitcoin-ETN als de Semiconductor ETF maken ook in Amerika deel uit van het aanbod van VanEck. Op de semiconductor ETF was Martijn anders misschien niet eens gekomen. “Klanten merkten die op, wat bij ons bevestigde dat er interesse voor is.” Dat geldt ook voor het product waar Martijn nu mee aan de slag is: een ETF voor aandelen en een ETF voor Chinese obligaties.

Als we bij Martijn naar de samenstelling informeren geeft hij aan dat die nog niet rond is. Maar als we de Amerikaanse site erop naslaan, is te zien dat daar al een equity-ETF te koop is op basis van aandelen van bijna 200 Chinese bedrijven, en een ETF op basis van 70 Chinese obligaties.

Zullen Europese beleggers een soortgelijke samenstelling wensen? “Europese beleggers zijn wat meer geneigd om internationaal te beleggen, ook in de Chinese markt.”

‘Europeanen beleggen vrij internationaal’

Martijn is van mening dat Amerikanen vooral ETF’s met een Amerikaanse samenstelling kopen, maar dat dit voor Europese beleggers minder geldt. Ook hierna hoeven nieuwe ETF’s van Martijn dus niet Europees georiënteerd te zijn. “Ik sluit dat zeker niet uit, maar kan me ook voorstellen dat als VanEck met een Amerikaans product komt, wij tegelijk een internationale samenstelling lanceren.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten