Beleggen als privépersoon of als onderneming?

Beleggen als privépersoon of als onderneming?

Het klinkt misschien als een luxeprobleem, maar als je wat extra geld te besteden hebt als ondernemer is het toch een lastige vraag: ga je het geld dat je niet nodig hebt voor je onderneming beleggen vanuit je bedrijf of is het slimmer om het geld uit te laten keren en het als privépersoon te beleggen? 

Dat veel ondernemers ervoor kiezen om hun ‘extra geld’ te beleggen is niet zo vreemd. Met de huidige rentepercentages levert beleggen al jaren meer rendement op dan sparen. Natuurlijk is het wel afhankelijk van hoe je je geld wegzet want zelfs in toptijden blijft beleggen risicovol. Daarentegen was instappen tijdens de piekperiode in 2008 via een herbeleggingsregeling na vijf jaar alsnog goed geweest voor 1,5% rendement. Met de huidige spaarrentes is het niet gek om te denken dat de huidige periode op de lange termijn een beter resultaat brengt.

Open direct een beleggingsrekening bij DEGIRO, marktleider in Nederland, of eToro.com met ruim 10 miljoen gebruikers en populair in heel Europa. Beleggen kent risico's. Je kunt inleg verliezen.

Zakelijk beleggen of als privépersoon

Als je geld hebt staan wat je tijdelijk niet gebruikt dan kun je dat reserveren voor je eigen bedrijf, maar je kunt het ook uitzetten bij andere bedrijven. Doe je dat bij bekenden in de vorm van een lening of aandelen dan word je investeerder. Je kunt er ook voor kiezen om anoniem via een beurs te handelen.

Als je een beleggingsrekening bij een online broker opent kun je vandaag al via je mobiele telefoon beginnen met beleggen. Dan is het nog de vraag of het fiscaal aantrekkelijker is om als privépersoon te beleggen of via het bedrijf.

Veel ondernemers beleggen privé, al is dat niet altijd om fiscale redenen. Zakelijk beleggen is minder bekend en heeft daarnaast het imago dat je als belegger zelf minder aan de knoppen zit. Zo zijn er dienstverleners die particulier beleggen aanbieden, waarbij de drempel erg laag is voor beginnende beleggers en zelfs een beeld wordt gecreëerd dat het een leuk tijdverdrijf is met mogelijk rendement.

Kijken we naar zakelijk beleggen, dan heet beleggen opeens vermogensbeheer. De meeste beleggingssites, verzekeraars en grootbanken geven op het eerste gezicht het gevoel dat zakelijk beleggen een hogere drempel heeft en om grotere bedragen gaat.

Beleggen via een eigen bv

Echter niets is minder waar; het gaat beide over beleggen, maar zakelijk gezien gaat het al snel over een groter vermogen, vandaar de term vermogensbeheer. Of het slimmer is om zakelijk of privé te beleggen, hangt af van het verwachte rendement. Indien dit boven de 4,8% is, dan is het fiscaal bijvoorbeeld aantrekkelijker om privé te beleggen. Is het minder, dan houd je na de belasting meer over als je als onderneming gaat beleggen.

Als je gaat beleggen als privépersoon dan betaal je een vast belastingtarief van 1,2% over het belegde deel van je vermogen boven het vrijgestelde bedrag. Voor 2015 is dit bedrag vastgesteld op €21.330. Kies je ervoor om te beleggen vanuit je bedrijf, dan betaal je belasting over het werkelijke rendement. Dat wordt eerst belast met 20% vennootschapsbelasting. In de praktijk betekent dit dat je weinig belasting betaalt bij een laag beleggingsresultaat en veel bij een hoog rendement.

Spaargeld of vermogen

Naast het verwachte rendement kun je ook kiezen voor de constructie waarmee je de minste fiscale risico’s loopt. In dat geval is dat meestal wanneer je belegt vanuit je bedrijf. Na een goed jaar betaal je weliswaar wat meer belasting, maar bij een rendement van nul procent betaal je niets. En een verlies verlaagt de belastingdruk op je overige activiteiten. Beleg je als privépersoon, dan betaal je tot en met eind 2016 in alle gevallen 1,2% belasting. Toch is het beleggen vanuit je bedrijf ook niet geheel zonder risico’s. In het geval van een faillissement ben je je beleggingen kwijt. Het is niet toegestaan om het geld nog even snel op je privérekening te storten.

Maar aan de andere kant: wanneer je als privépersoon geld belegt of vanuit een eenmanszaak, dan ben je dit ook kwijt op het moment dat de zaken niet goed gaan. Het is daarom aan te raden om je vooral niet rijk te rekenen en alleen het extra vermogen te gebruiken dat je in ieder geval de komende jaren niet nodig zult hebben. De kans bestaat anders dat je de aandelen in een ongunstige tijd moet verkopen, waardoor je extra vermogen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar over één aspect hoef je je dan niet meer druk te maken: je bent wel van je extra geld af.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten