Crowdfunding doorbreekt grens van 100 miljoen euro

Crowdfunding doorbreekt grens van 100 miljoen euro

Crowdfunding groeit hard in ons land. Op dit moment is er namelijk al meer dan 100 miljoen euro gefinancierd door middel van deze vorm van financiering. En die mijlpaal is dit jaar een stuk sneller bereikt dan vorig jaar het geval was. Of de groei echter procentueel beter is dan afgelopen jaar is nog de vraag.

Vanmorgen werd het nieuws rond de mijlpaal van 100 miljoen al de wereld ingebracht door Crowdfundmarkt. Die wist ook te melden dat tot nu toe zo’n 700 crowdfundingprojecten zijn gefinancierd via leningen en aandelen. De cijfers zijn iets anders dan die van bijvoorbeeld crowdfundingbureau Douw&Koren, dat in juli dit jaar meldde dat crowdfunding in Nederland in de eerste helft van het jaar al zo’n 99,4 miljoen euro waard was. Daarbij wordt echter ook crowdfunding op basis van donaties meegeteld. Ook Fundwijzer houdt daar rekening mee. Daar stond de teller vanmorgen op 98,4 miljoen. Dat getal is gebaseerd op alle vormen van crowdfunding van 70 aangesloten platformen, en telt alleen kapitaal van geslaagde projecten. Lopende projecten waren daar dus nog niet meegerekend en met de projecten die vandaag zijn afgerond kunnen we stellen dat die de grens van 100 miljoen dus ook heeft bereikt.

Lentedip voorbij, maar groeicijfers nog niet op niveau van afgelopen jaar

De warme lente leek een kleine dip te laten zien, maar in de zomer is er dus volop doorgefinancierd. Crowdfundmarkt geeft aan dat de 100 miljoen-grens afgelopen jaar pas in oktober werd bereikt. Nu het dit jaar twee maanden sneller deze grens heeft behaald kunnen we aannemen dat we weer nieuwe jaarrecords kunnen verwachten in 2017. In 2016 groeide de financieringsvorm echter met 42 miljoen euro, wat destijds een groei van 33 procent was (van 128 in 2015 naar 170 miljoen in 2016). Om deze groei vast te houden zou het dit jaar uit moeten komen tussen de 212 en 227 miljoen euro. Als we kijken naar de afgelopen jaren kunnen we nog een sterke groeispurt verwachten in het laatste kwartaal van het jaar, maar of de groeicijfers van afgelopen jaar werkelijk weer verbroken kunnen worden is dus nog de vraag.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten