Crowdfunding: €99,4 miljoen in eerste helft 2017

Crowdfunding: €99,4 miljoen in eerste helft 2017

Crowdfunding is de laatste jaren flink gegroeid, maar die ontwikkeling stagneerde wat in 2016. Dit jaar lijkt de opmars toch weer te worden voortgezet, met 99,4 miljoen euro dat in de eerste helft van dit jaar werd opgehaald via crowdfunding. Hierbij laten de crowdfundingplatforms positieve gemiddelde rendementen zien.

Dit blijkt uit onderzoek van crowdfundingbureau Douw&Koren, dat weet te melden dat in de eerste zes maanden van dit jaar 2.335 initiatieven werden gefinancierd via crowdfunding. Het merendeel daarvan bestond uit ondernemingen (869) en maatschappelijke projecten (926), al waren er ook 473 creatieve projecten en 70 consumentenleningen.

‘Aandacht ging naar risico van crowdfunding’

Met 86 miljoen euro dat in de eerste helft van vorig jaar werd opgehaald en 84 miljoen euro in de tweede helft, zit crowdfunding in Nederland dit jaar weer wat in de lift, zo vertelt Simon Douw. Vorig jaar was er nogal wat kritiek over de risico’s van crowdfunding. “De aandacht verschoof van hoeveel er met crowdfunding in Nederland werd mogelijk gemaakt naar of investeerders er wel verantwoord mee omgingen. Een terechte vraag als een investeringsvorm als crowdfunding zo snel zo populair wordt.”

De bij branchevereniging Nederland Crowdfunding aangesloten platforms hebben begin dit jaar afgesproken om uniform en publiekelijk te rapporteren over hun behaalde resultaten. Tot dusver moest bij deze aangesloten crowdfunding-platforms gemiddeld 0 tot 2,71 procent van hun portefeuille worden afgeboekt. Van dit deel van de projecten kan dus worden uitgegaan dat investeerders hun geld niet terugkrijgen. De gemiddelde netto rendementen liggen tussen de 3,8 en 7,8 procent.

Dat investeerders nu meer inzicht hebben in de behaalde of juist niet behaalde resultaten, moet het vertrouwen in crowdfunding verder vergroten. Al waarschuwt Douw er wel voor dat men zich niet moet blindstaren op de positieve rendementen. “Bij crowdfunding horen risico’s, zoals bij elke investering. En daarbij: de crowdfunding markt is nog jong, en de leningenportefeuilles van platforms zijn nog volop in ontwikkeling. Als je via crowdfunding investeert, spreid dat dan altijd goed over verschillende crowdfunding-projecten, en investeer met een deel van je vermogen dat je echt kunt missen.”

Andere cijfers crowdfunding in Nederland

De cijfers van Douw&Koren, dat data van alle Nederlandse crowdfundingplatforms en data van Nederlandse projecten op buitenlandse platforms heeft verzameld, vallen aanzienlijk hoger uit dan de cijfers die Fundwijzer recent publiceerde. Op 1 juli was de stand ruim 72 miljoen euro (ruim 75 miljoen als de niet door Fundwijzer gevolgde projecten ook werden meegenomen in de berekening).

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten