EU wil teruggave dubbele belasting versimpelen

EU wil teruggave dubbele belasting versimpelen

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel om de teruggave van dubbele belasting te versimpelen. Dit bespaart Europese beleggers ruim 5 miljard euro per jaar. De maatregel moet de Europese kapitaalmarkt bevorderen.

Op dit moment heffen veel landen binnen de Europese Unie bronbelasting op dividend en rente die aan beleggers in het buitenland worden betaald. Beleggers die twee keer worden aangeslagen voor ontvangen dividend of rente moeten makkelijker belasting terugkrijgen, aldus de Europese Commissie.

450 formulieren

Europese beleggers hebben nu met 450 verschillende formulieren te maken als ze belasting terug willen vragen. Veel van deze formulieren zijn alleen beschikbaar in de lokale taal. Volgens onderzoek laat 70 procent van de beleggers die recht hebben op een lagere bronbelasting de aanvraag achterwege, vanwege dit moeizame proces.

70% van de Europese beleggers laat aanvraag lagere bronbelasting achterwege.

Daarnaast verkocht maar liefst 30 procent van de beleggers de aandelenportefeuille door deze fiscale hindernis. “We kunnen ons niet veroorloven deze situatie te laten voortduren”, zei Paolo Gentiloni, eurocommissaris voor economie.

Voorkomen dubbele belasting

In het nieuwe voorstel kan het EU-land dat bronbelasting oplegt rekening houden met fiscale verdragen bij het vaststellen van het tarief voor dividenduitkeringen. Dit moet dubbele belasting voorkomen. Een andere mogelijkheid is terugbetaling binnen vijftig dagen nadat de belasting is betaald door het land dat de bronbelasting heft.

Voorstel moet ook fraude van financiële dienstverleners voorkomen.

De Europese Commissie hoopt met dit voorstel ook fraude aan te pakken. Met een standaard rapportageverplichting voor financiële dienstverleners kunnen autoriteiten controleren of een verlaagd tarief passend is, of dat er juist sprake is van misbruik.

Lidstaten moeten voorstel goedkeuren

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten van de Europese Unie. Als zij ermee instemmen, gaan de maatregelen per 1 januari 2027 in.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten