TechLeap: ‘nieuwe vermogensbelasting benadeelt startups’

TechLeap: ‘nieuwe vermogensbelasting benadeelt startups’

Het kabinet heeft een voorkeur voor de vermogensaanwasbelasting als vervanging van de vermogensrendementsheffing. Volgens TechLeap zullen minder investeerders geld steken in startups door deze belasting. Het aantrekken van talent met personeelsaandelen wordt ook lastiger.

Het kabinet buigt zich op dit moment over een nieuwe belasting op sparen en beleggen in box 3 van de inkomstenbelasting. De vermogensaanwasbelasting zou volgens een groep van 40 vroege investeerders nadelig zijn voor startups. Bijna 40 procent van het geld dat deze business angels in startups steken is privévermogen in box 3.

Belasten van waardeontwikkeling

De aanwasbelasting zal niet alleen de directe inkomsten uit vermogen belasten, zoals rente en dividend. Ook de nog niet gerealiseerde waardeontwikkeling, zoals stijgende aandelenkoersen, zal leiden tot hogere belasting. Ook wanneer de winst nog niet is verzilverd door de aandelen te verkopen.

Investeerders schrikken terug als successen gevolgd worden door belastingaanslagen.

Volgens TechLeap zorgt dit laatste punt voor een liquiditeitsprobleem. Aandelen in startups en scale-ups zijn vaak niet vrij verhandelbaar en de waardering van bedrijven zonder beursnotering is lastig. Ook vreest de belangenorganisatie dat investeerders terugschrikken als successen van investeringen meteen gevolgd worden door belastingaanslagen, op het moment dat de investeerder nog geen cash ontvangt. Daarnaast kan de business angel minder geld investeren, omdat een deel opzij gezet moet worden voor deze aanslagen.

Sinds 1 januari hoeven de huidige medewerkers van een startup pas belasting te betalen over opties die ze als beloning hebben gekregen, wanneer de aandelen van het bedrijf verhandelbaar worden. Volgens TechLeap lopen nieuwe medewerkers die zich willen inkopen in het bedrijf tegen dezelfde problemen aan als investeerders.

Niet alleen liquiditeitsnadeel bij startups

Het liquiditeitsnadeel dat TechLeap aankaart is niet specifiek voor startups en scale-ups, aldus hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars. Volgens hem speelt het probleem overal waar waardestijgingen nog niet zijn omgezet in cash. Hij is daarom ook geen voorstander van een aanwasbelasting.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten