Funding Circle: ‘kredietanalyse blijft mensenwerk’
Dat Funding Circle graag gebruikmaakt van data is bekend. Toch werkt er alleen al in Amsterdam op de afdeling kredietacceptatie en risicoanalyse een team van zeven man, en dat aantal groeit. Wat kunnen mensen dat het algoritme nog niet kan, en hoeveel invloed hebben zij op de lening?
Funding Circle faciliteert bedrijfsfinancieringen met hoofdelijke aansprakelijkheid als enige onderpand. Voor de financiering is het deels afhankelijk van particuliere investeerders, die soms blind varen op de kredietanalyse van het team van het bedrijf. Dat betekent dat een goede screening vooraf noodzakelijk is.
Sinds juli 2017 is Thijs Broxterman de afdeling in Amsterdam gaan leiden. Inmiddels heeft hij als Head of Underwriting bij Funding Circle zes collega’s die zich puur bezighouden met het beoordelen van kredieten.
‘Wij hebben geen invloed op de leningaanvraag’
Een aardig team, al zal de buitenwereld daar volgens Thijs weinig van merken. “We veranderen bijvoorbeeld niets meer aan de aanvraag. Die is al helemaal door de salesafdeling verwerkt. Het is dus niet zo dat we bedragen veranderen indien dit voor de ondernemer of investeerder gunstiger zou uitpakken.”
Nadat een lening door de salesafdeling is ingediend, wordt deze beoordeeld door een algoritme. Die bepaalt de kredietscore en het rentepercentage. Hier is geen menselijke invloed op. Thijs controleert alleen of deze uitkomst volgens hem klopt. “Het is niet zozeer dat het algoritme fouten maakt, maar cijfers vertellen niet altijd alles. Ons werk bestaat dus vooral uit het kijken naar dingen die het systeem kan hebben gemist.”
Als dat zo is, dan kan een lening worden afgewezen. “Het is niet zo dat we bij twijfel maar een procentje extra rente rekenen. We bepalen alleen of een lening wordt aangeboden. Bij 60 tot 65 procent is dat werkelijk het geval.” Volgens Thijs is dit een redelijk gangbaar getal. “Het algoritme beoordeelt steeds beter, maar voorlopig blijft een laatste controle echt mensenwerk.”
‘Elke aanvraag moet door de afdeling worden goedgekeurd’
Elke aanvraag wordt dus door iemand beoordeeld en grofweg een derde krijgt geen groen licht. De redenen hiervoor zijn divers. Een simpel voorbeeld: de aangeleverde bankafschriften moeten wel rijmen met de hoogte van de omzet die bij jaarcijfers zijn aangeleverd. En soms ligt het nog meer voor de hand. Als er bijvoorbeeld tussentijds ook ergens anders een leningaanvraag liep, kan het systeem dat gemist hebben.
De omzet en jaarcijfers worden ook gedeeld met investeerders. Toch hoeven die daar van Thijs niet naar te kijken. “Je mag vertrouwen op onze analyse, want die gaat wel verder dan de informatie die we via ons platform delen.” Zo wordt ook een BKR-score of uitslag van een Graydon-analyse meegenomen, kijkt het algoritme naar de omzetontwikkeling en zelfs de privĆ©situatie wordt gecontroleerd.
Is er een partner met een goed inkomen of overwaarde op een koophuis? Dan telt dit dus mee. “Dat helpt bij de zekerheid, maar grofweg zijn er drie pijlers waarnaar wordt gekeken. De bedrijfsinformatie, betaalhistorie, en betaalbaarheid van de lening.”
‘Betaalbaarheid belangrijkste indicatie’
Bij de bedrijfsinformatie wordt gekeken of die logisch is opgebouwd. Denk aan uitgaven aan medewerkers, en of cijfers in lijn zijn met wat je van de leeftijd of branche van het bedrijf verwacht. Daarnaast kijkt het team naar de betaalhistorie.
Al dit soort factoren tellen mee en je kunt ze niet los van elkaar zien. Maar als we Thijs vragen toch een factor te noemen die het meest de doorslag geeft, is het of de ondernemer in staat is om de lening terug te betalen. “De kosten van de lening mogen de onderneming niet uit balans brengen.”
Reacties