Funding Circle Nederland verstrekt 200 miljoen aan leningen

Funding Circle Nederland verstrekt 200 miljoen aan leningen

Funding Circle heeft in ons land voor meer dan 200 miljoen euro aan zakelijke leningen verstrekt. Het is de eerste keer dat een crowdfundingplatform in Nederland deze grens passeert.

De mijlpaal van 200 miljoen euro werd behaald via meer dan 4800 leningen via het online platform van Funding Circle Nederland. Dit blijkt uit de laatste kwartaalcijfers die het crowdfundplatform vandaag heeft gedeeld.

Vijfduizend particuliere en institutionele investeerders

De meer dan 200 miljoen euro via zo’n 4800 leningen betekent dat een gemiddelde lening via Funding Circle zo’n 42.000 euro waard is. Dit is een bedrag waar veel andere financierders, zoals de bank, vaak niet op zitten te wachten. Iets wat Funding Circle ook benoemt: “doordat er in het financieringsaanbod veel wordt gestuurd op leningen boven de 250.000 euro, blijft het overgrote deel van het Nederlandse kleinbedrijf nog onbediend als het gaat om nodige financiering. En dat terwijl er volgens het Nederlands Comité voor Ondernemerschap een dringende behoefte is om te investeren in het groeivermogen en de rest van het ‘peloton’ in het mkb.”

De duizenden leningen die Funding Circle heeft verstrekt sinds de lancering in ons land in 2015, heeft het gerealiseerd met behulp van minstens vijfduizend particuliere en institutionele investeerders.

Slechts 0,6% van bankbalans voor lening aan kleinbedrijf

Funding Circle richt zich dus met hun leenplatform op financieringen aan het kleinbedrijf, maar deze leningen maken slechts 0,6 procent uit van de totale balans van banken. En dat terwijl dit type bedrijven juist hartstikke belangrijk zijn voor onze economie. Het is volgens Funding Circle dan ook niet verrassend dat kleine ondernemingen voor zakelijke leningen steeds vaker verder kijken dan alleen wat de bank aanbiedt.

‘Bij de bank is het vaak langer wachten’

Een enquête zou ook aantonen dat 63 procent van de ondernemingen die via Funding Circle aan hun gewenste financiering kwamen, het online platform verkozen boven andere leenmogelijkheden, omdat de wachttijd voor een beslissing bij de bank over het algemeen te lang duurt.

In de vier en een half jaar dat Funding Circle in Nederland actief is, heeft het leningen verstrekt aan duizenden ondernemingen. Volgens hen zijn dit gevestigde Nederlandse bedrijven die gemiddeld meer dan 14 jaar bestaan en de lening over het algemeen gebruiken voor werkkapitaal of groeikapitaal.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten