Funding Circle verlaagt haar minimum rente naar 2,49%

Funding Circle verlaagt haar minimum rente naar 2,49%

Funding Circle had al een vrij breed spectrum aan rentepercentages, maar die is nog breder geworden. Vanaf deze week biedt het platform rentes vanaf 2,49 procent. Jeroen Broekema, directeur Funding Circle Nederland, zegt tegen Investeerders.nl dat het deze stap heeft genomen om ook op kortlopende leningen op prijs te kunnen concurreren.

Funding Circle verlaagt haar minimumtarieven. Niet alleen in Nederland, ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de minimumtarieven verlaagd: van 4,9 procent naar 1,9 procent. In Nederland is de stap iets minder groot. Hier hanteerde het platform al een minimum van 3,79 procent. Sinds deze week is deze dus aangepast naar 2,49 procent. Het bestaande aanbod blijft hetzelfde, maar wordt hiermee uitgebreid.

Leningen tegen laagste rentepercentage nu nog zeer beperkt

Voorheen had Funding Circle al een scherp rentetarief. Al kon Investeerders.nl daar geen enkele lening van vinden. Het platform financierde wel veel leningen op basis van risicoklasse A+, maar meestal werd daar al een rente gerekend van 5,99 procent. Leningen van een procent lager zijn er ook, maar die waren op één hand te tellen. Rentes lager dan 4,99 procent hebben wij niet kunnen vinden.

Funding Circle faciliteert echter ook leningen via institutioneel geld en die worden niet publiekelijk bekend gemaakt. Mogelijk zitten daar leningen tussen die wel voor minder dan 4,99 procent zijn uitgezet, maar leningen worden willekeurig verdeeld. Elke lening heeft dan ook evenveel kans om aan een institutionele belegger te worden gekoppeld als te worden aangeboden aan particuliere investeerders.

‘We willen ook bij kortlopende leningen op prijs kunnen concurreren’

Zowel particulier als institutioneel zullen er niet veel leningen tegen het laagste rentetarief zijn geweest. Maar hier gaat volgens Jeroen naar verwachting verandering in komen. “Funding Circle financiert al enorm veel aan het kleinbedrijf en ook in lagere risicoklassen hebben we veel leningen uitgezet. Maar het is wel zo dat we nu vooral populair zijn onder leningen met een looptijd van enkele jaren.”

Zeer kortlopende leningen waren bij Funding Circle het afgelopen jaren sterk in de minderheid, maar daar wil het bedrijf wat aan gaan doen. “De komende tijd zullen we ons ook meer richten op leningen met een zeer korte looptijd, die vaak tegen een lager rentepercentage kunnen worden aangeboden.”

Dat kan het geval zijn in alle risicoklassen. In risicoklasse A+ is het nu zelfs mogelijk dat leningen in de renteklasse van 2,49 procent gaan vallen. “Tot voorheen waren we soms prettiger dan andere alternatieven en scherp in de hogere risicoklassen, maar voor een risicoloze kortlopende lening konden we nog niet mee op het prijsniveau. Dat is nu wel mogelijk.”

‘Hiermee kunnen we een nog groter deel van de markt bedienen’

Op prijs concurreren is volgens Jeroen belangrijk. “Funding Circle Nederland is inmiddels van een omvang dat we niet langer als alternatief willen worden gezien maar – zeker binnen het echte kleinbedrijf – een groot deel van de markt willen kunnen bedienen. Dan moeten de rentepercentages ook concurrerend zijn.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten