Invest-NL en EIF investeren in October

Invest-NL en EIF investeren in October

Crowdfunding-platform October heeft 30 miljoen euro binnengehaald. De kapitaalinjectie komt vanuit het Europees Investeringsfonds (EIF) en het Nederlandse Invest-NL. October gebruikt de financiering voor haar mkb IV-fonds, om de groei van het Europese mkb te ondersteunen.

Investering in het kader van DACI

Het Europese crowdfunding-platform October staat bekend om haar leningen waarmee investeerders geld verstrekken aan het mkb in Europa. Het platform is actief in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Het merendeel van het geld komt van institutionele beleggers, maar het platform werkt ook met particuliere investeerders.

‘DACI geeft het Nederlandse mkb toegang tot alternatieve financieringen.’

In het kader van het Dutch Alternative Credit Instrument (DACI)-initiatief, investeren Invest-NL en het EIF nu ook in het mkb IV-fonds van October. DACI is gelanceerd door de Nederlandse regering, met als doel toegang te geven tot alternatieve financieringsbronnen voor het Nederlandse mkb.

Omvang fonds €215 miljoen

Het fonds heeft tot nu toe 590 projecten gefinancierd voor een totaalbedrag van 154 miljoen euro. Nu Invest-NL 10 miljoen euro investeert en het EIF de resterende 20 miljoen euro ophoest, komt de omvang van het fonds tot 215 miljoen euro.

Merendeel naar mkb in buitenland

Het Europees mkb kan via het fonds van October leningen krijgen van 30.000 tot 5 miljoen euro. Hoewel DACI is gelanceerd om het Nederlands mkb te ondersteunen, gaat het grootste deel van de investering in October naar het mkb in het buitenland. Het platform investeert namelijk tussen de 20 en 25 procent van haar middelen in Nederlandse mkb-bedrijven.

‘De totale bijdrage aan de Nederlandse economie is groter dan de 10 miljoen euro van Invest-NL.’

Volgens Luuc Mannaerts, CEO van October, hoeft dit niet nadelig te zijn voor de Nederlandse economie. “Aangezien wij in het fonds 215 miljoen euro tot onze beschikking hebben, is de totale bijdrage aan de Nederlandse economie dus veel groter dan de 10 miljoen euro die Invest-NL ter beschikking stelt”, vertelde hij aan het FD. Daar heeft hij een punt, al komen het platform en grootste deel van de investeerders, die het rendement van deze leningen opstrijken, helaas ook vooral uit het buitenland.

Dit is de eerste keer dat overheidsfonds Invest-NL investeert in een financieringsplatform, het sluit soortgelijke investeringen zeker niet uit. In Nederland zijn voldoende andere platforms aanwezig, die eerder ook interesse hebben getoond in de ondersteuning van institutioneel geld. “Dit is voor ons de enige mogelijkheid om kleinere leningen te verstrekken. Wij kunnen niet zelf al die voorstellen en bedrijven beoordelen. Daar hebben we de menskracht niet voor. In de toekomst hopen we met meer alternatieve investeerders te kunnen samenwerken”, aldus een woordvoerder van Invest-NL.

Pleuni

Pleuni

Pleuni Jacobs werkt sinds eind 2019 voor Investeerders.nl, waar ze zich vooral bezighoudt met nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten