menu

Lendix in Nederland aangekondigd

Het Franse bedrijf Lendix, dat leningen verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven, zal in de loop van dit jaar ook in Nederland actief worden. Het leenplatform heeft niet alleen aangekondigd ons land aan te doen, maar ook dit jaar in Duitsland leningen aan het mkb te verstrekken.

Lendix was al actief in Frankrijk, Spanje en Italië en daar komen nu dus ook Nederland en Duitsland bij. En net als bij de eerste uitbreidingen in Europa, zal Lendix ook in deze twee nieuwe landen lokale teams samenstellen om zo het plaatselijke mkb te kunnen bedienen. Volgens COO Patrick de Nonneville hebben ze het afgelopen halfjaar al de basis gelegd voor deze uitbreiding, deels door het versterken van hun team met functies als Europe Chief Risk Officer en een nieuwe CFO.

Lendix wil Europees marktleider worden

Het Franse bedrijf is niet bescheiden: het zegt het plan te hebben om de Europese markt voor MKB-leningen te willen leiden. Ons land en dat van de oosterburen moet helpen bij het bereiken van dat doel. “De hoeksteen van het openen van een nieuwe locatie is het creëren van een lokaal team dat geleid wordt door een ervaren CEO die succesvol onze integratie binnen lokale netwerken kan aansturen”, zo legt oprichter Olivier Goy uit.

Crowdfund Insider noemt de uitbreidingsplannen van Lendix opmerkelijk, omdat de meeste van dit soort leenplatforms er de voorkeur aan geven om eerst in eigen land een sterk merk neer te zetten en enkele jaren te wachten, voordat ze de stap naar het buitenland wagen.

Lendix pakt het anders aan. Nauwelijks twee jaar nadat het in 2015 lanceerde in Frankrijk, besloot het al om ook leningen te verstrekken in Italië en Spanje. Crowdfund Insider noemt de naam van Spotcap als enige speler die een soortgelijke internationaliseringsstrategie hanteert, ook al opereert die eerder wereldwijd dan pan-Europees en heeft die, met kortlopende leningen, ook een iets andere doelgroep.

Overigens zal Lendix in Duitsland iets anders te werk gaan dan in ons land of de eerdere markten die het aandeed. Wetgeving aldaar bepaalt dat het platform geen investeringen van particulieren mag accepteren.

Mkb-leningen tussen 30.000 en 5 miljoen euro

Lendix vertrouwt voor meer dan 80 procent van haar kredietverstrekkingen op institutionele beleggers en voor de rest op co-financiering van particulieren. Recent haalde het een fonds met een totale waarde van 200 miljoen euro op en heeft het bedrijf tot nu toe minstens 150 miljoen euro aan leningen verstrekt. Via Lendix kan het Europeese midden- en kleinbedrijf leningen aangaan variërend van 30.000 tot 5 miljoen euro, met een lengte tussen de drie maanden en zeven jaar.

Tags

Reacties