Matching Capital: ‘Wij zijn de vervolgstap na crowdfunding’

Matching Capital: ‘Wij zijn de vervolgstap na crowdfunding’

De vraag naar alternatieve financiering in de vastgoedsector is stijgend. Het aantal crowdfundingplatformen dat de mogelijkheid biedt om te investeren in zakelijk vastgoed ook. Toch ziet Douwe Westervaarder, oprichter van Matching Capital, voldoende potentie voor zijn bedrijf. “Het platform staat. Het is nu tijd om op te schalen en te groeien.”

Technisch gezien valt Matching Capital onder crowdfunding, aangezien de vastgoedprojecten worden gefinancierd door meerdere investeerders. Maar gezien het minimale instapbedrag van 10.000 euro per project omschrijft Douwe het liever als een platform dat (particuliere) investeerders aan zowel Nederlandse als en internationale vastgoedprojecten koppelt.

‘Gemiddelde financiering is 300.000 euro’

Eind 2017 ging het eerste project online, inmiddels staat de teller op veertien. Waar bij investeren in vastgoed snel wordt gedacht aan winst vanwege de waardegroei van panden, kiest Matching Capital bewust voor vastgoedprojecten met een stabiel huurrendement.

“Denk bijvoorbeeld aan de verhuur van eengezinswoningen, huisvesting voor senioren of de verbouwing van een hotel”, verduidelijkt Douwe. De meeste projecten hebben een financieringsbehoefte van zo’n 200.000 tot 400.000 euro, maar er zijn ook campagnes van meer dan een miljoen euro. De looptijd van de leningen ligt tot nu toe tussen de één en vijf jaar.

De investeerders investeerden gemiddeld tussen de 20.000 en 25.000 euro en zien Matching Capital vooral als aanvulling op een beleggings- of investeringsportefeuille. “Vastgoedleningen zijn van zichzelf al vrij stabiel. We hebben nog niet te maken gehad met een default, maar als het een keer gebeurt dan kunnen we beslag leggen op het onderpand. We bieden onze investeerders zekerheid in de vorm van eerste hypotheekrecht of pandrecht”, zegt Douwe.

‘Onze Amerikaanse vastgoedprojecten zijn uniek in de branche’

Naast binnenlandse projecten is het mogelijk om te investeren in Amerikaanse vastgoedprojecten, waarmee Matching Capital naar eigen zeggen uniek is in de branche. Douwe investeerde zelf al jaren in Amerikaanse vastgoedprojecten en is dit ook gaan aanbieden aan zijn klanten. “Het rendement is er erg hoog. Voor de prijs van een parkeerplaats in de Randstad heb je in Amerika een arbeidershuis. De huur die daar voor een woning wordt gerekend is in verhouding hoger dan de huur die je hier betaalt voor een reguliere woning, waardoor er een prima rendement op te behalen is.”

Het gemiddelde rendement op de vastgoedprojecten ligt op zeven procent. Al ziet Douwe dit vanwege de marktwerking wel richting de zes procent bewegen. Er is tot dusver zo’n 4,2 miljoen euro opgehaald via het platform, een mooie start en tegelijk betekent dit ook dat er voor Matching Capital nog wel wat werk aan de winkel is.

‘Handwerk zette handrem op groei’

“Het is een mooi begin, en nu is het inderdaad tijd om op te schalen”, zegt Douwe, die in 2020 minimaal vijf miljoen euro extra wil hebben gefinancierd. “Er zijn een grote partijen in de markt. Wij hebben niet de ambitie om die in te halen maar willen zeker wel groeien en daarom hebben we recent een commercieel manager aangesteld, die de jarenlange relaties met investeerders gaat onderhouden.”

De reden dat het platform tot nu toe nog niet heel hard groeit, komt volgens hem door de persoonlijke aanpak. “We screenen niet alleen alle geldnemers uitvoerig, we gaan ook in gesprek met elke (potentiële) investeerder, zodat we gerichte matches kunnen maken.”

Door maatwerk en persoonlijk contact na te streven, wil Matching Capital zich onderscheiden van de grote platformen die het liefst alles automatiseren. “Zo vertelt Douwe momenteel bezig te zijn met een kasteel met landgoed en een stijlvol hotel. “Het zijn prachtige projecten die je nergens anders vindt en waar ik met enkele telefoontjes een investeerder voor kan strikken.”

‘Als nichespeler kunnen wij het verschil maken’

Matching Capital ziet zichzelf als nichespeler. Hoewel de manier van werken arbeidsintensief is, zorgt het er volgens Douwe wel voor dat het ook een oplossing biedt voor mensen die passief willen beleggen. En zijn zij eenmaal aan boord, dan is de kans aanzienlijk dat ze blijven. “Herinvesteringen zorgen momenteel voor de grootste groei”, zegt hij.

Dat deze werkwijze het lastig maakt om que volume snel met de marktleiders het gevecht aan te gaan, ziet Douwe dan ook niet als probleem. “Crowdfunding is nog in opkomst. Nu wordt het vaak gezien als een leuke manier om in aanraking te komen met investeren in projecten, maar het wordt voor steeds meer Nederlanders en Vlamingen een serieus alternatief voor sparen en beleggingsfondsen.”

Hij ziet Matching Capital daarom als een vervolgstap voor de groep die het een niveau hoger wil aanpakken. “In Nederland zijn er ongeveer één tot twee miljoen mensen met voldoende vermogen om écht serieus te investeren. Als zij erachter komen dat renderend vastgoed echt iets voor hen is, maar het harde werk niet willen doen en aan de veilige kant willen zitten, komen ze vanzelf bij ons terecht. Het is misschien een weg van de lange adem, maar ons persoonlijke contact en de unieke projecten zullen uiteindelijk het verschil maken.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten