Investeerders.nl
menu
Collin

Mkb-beurs Nxchange krijgt vergunning

Mkb-beurs Nxchange krijgt vergunning

Er is een nieuwe mkb-beurs actief in Nederland. Nxchange heeft officieel toestemming gekregen om de markt op te gaan als alternatief beursplatform. Het heeft hiervoor een volledige vergunning gekregen van de Autoriteit Financiële Markten.

Nxchange volgt hiermee het voorbeeld van een andere alternatieve mkb-beurs, Npex. Die kreeg in april van dit jaar een zogeheten MTF-vergunning. De twee partijen bieden ondernemers een alternatieve manier om buiten de bank geld op te halen door het plaatsen van aandelen of obligaties.

Volgens CEO Marleen Evertsz is het verschil met Npex, dat die laatste zich primair richt op het mkb, terwijl Nxchange zich met name focust op bedrijven met grote communities. “Daarnaast is Npex een beleggingsonderneming, waardoor het geen orderboek voert en vraag en aanbod match. Het is meer een soort prikbord waar je een individuele order aanbiedt”, zo zei ze eerder tegenover Sprout.

Nxchange heeft diverse financiële instellingen en kredietverstrekkers aangesloten als partners, die kandidaten aandragen en hen bij investeerders uit hun netwerk introduceren. Er zijn kapitaalrondes van tussen de 500.000 en 15 miljoen euro.

Nieuwe kapitaaleisen geven boost aan alternatieve financiering

Volgens Evertsz wordt het door nieuwe kapitaaleisen voor ondernemers moeilijker om zakelijk geld te lenen via de bank. Deze ondernemers gaan vervolgens op zoek naar alternatieve financiering, zoals crowdfunding, marktplaatsleners en alternatieve beursplatformen. Het kapitaal dat op deze manier vergaard wordt, vind vaak plaats middels stapelfinanciering: een combinatie van geld van de bank en alternatieve kredietverstrekkers.

‘Kortlopende financiering steeds vaker norm bij banken’

“Kortlopende financiering wordt steeds meer de norm bij banken. Door de verhandelbaarheid van stukken op Nxchange kunnen ze ondernemers eenvoudiger ook langlopende financiering aanbieden, zoals het financieren van vastgoed”, aldus Evertsz tegenover het FD. Ze verwacht op korte termijn van start te kunnen met drie tot vijf proposities.

Reacties