Captin: ‘Spannend, maar succesvol eerste jaar’

Captin: ‘Spannend, maar succesvol eerste jaar’

Ruim een jaar geleden werd Captin gelanceerd, dat opereert in de niche tussen crowdfunding en de handelsmogelijkheden van Euronext. Op het platform zijn ongeveer veertig bedrijven genoteerd, met een totale handelswaarde van vele miljarden euro’s. “Het gaat bij ons vaak om serieuze bedragen”, aldus medeoprichter Joost Roosen.

Captin mag dan pas een jaar bestaan, helemaal nieuw is de beleggingsonderneming niet. “We zijn een bestaande speler in een nieuw jasje”, vertelt Joost, die voorheen de leiding had over dit onderdeel binnen Van Lanschot Kempen. Toen de bank het handelsplatform wilde afstoten om zich meer te kunnen focussen op vermogensbeheer, besloten Joost en zijn compagnon Captin te lanceren.

‘Alleen top van crowdfunding raakt onze onderkant’

Het handelsplatform wordt wel eens vergeleken met crowdfunding. Hoewel in beide gevallen bedrijven en investeerders worden samengebracht, zijn er volgens Joost grote verschillen. Om te beginnen gaat het om heel andere bedragen. “Wij handelen in aandelen en obligaties tussen de vijf en vijfhonderd miljoen euro. Hierdoor raakt alleen de bovenkant van crowdfunding onze onderkant.”

Echt vaak gebeurt dat niet, want de sweet spot van Captin ligt tussen de tien en honderd miljoen euro. Mede hierdoor komt het MKB-beurzen NPEX en Nxchange, die bedragen ophalen tot respectievelijk tien en vijf miljoen euro, nauwelijks tegen. De meeste overeenkomsten zijn er nog met Euronext, al omschrijft Joost het liever als een voorportaal van dit handelsplatform. “Klanten kunnen via ons ervaren hoe het zou zijn als ze naar de beurs zouden gaan.”

‘Alle investeringen zijn verhandelbaar’

Een belangrijk kenmerk van Captin, en tevens een groot verschil met crowdfunding-platformen, is dat de investeringen verhandelbaar zijn. De mate en periode van verhandelbaarheid zijn afhankelijk van de voorwaarden die de uitgevende instantie stelt. In principe kan Captin de uitgifte van aandelen en/of obligaties voor elk (middel)groot bedrijf faciliteren.

Naast het verhandelbaar maken van niet-liquide beleggingen richt Captin zich op medewerkersparticipatie, waarbij werknemers een stukje van de onderneming krijgen of kopen tegen gunstige voorwaarden. Combinaties tussen het handelsplatform en medewerkersparticipatie zijn mogelijk. “Het zijn maatwerkverzoeken die we modulair implementeren, waardoor de dienstverlening schaalbaar blijft.”

Het verdienmodel zit in een aantal fees, waaronder een inrichtings- en begeleidings-fee voor de ondernemer en een transactie-fee voor de investeerder. Hoe hoog dit bedrag precies is, hangt met name af van de grootte en complexiteit van het fonds. “De fee varieert van ongeveer 20.000 euro tot meerdere tonnen.”

‘Een investering loopt al snel in de tonnen’

Ook de geĆÆnvesteerde bedragen zijn beduidend hoger dan die van een gemiddelde crowdfunding-campagne. “Er zijn maar weinig investeerders die minder dan vijfduizend euro inleggen, bedragen van enkele tonnen zijn gebruikelijker binnen ons platform.”

Spreiding komt daarentegen nauwelijks voor. “We bieden de mogelijkheid om de inzet te spreiden over meerdere bedrijven en/of fondsen, maar het gros van de investeerders kiest heel gericht voor een bepaalde investering”, zegt Joost. Voordat een onderneming wordt aangesloten, wordt hij dan ook streng getoetst. “Bedrijven moeten minstens drie jaar bestaan, waarvan minimaal twee jaar winstgevend. Daarnaast moeten de bestuurders voldoende ervaring hebben.”

‘Spannend, maar succesvol eerste jaar’

Waar crowdfunding, al dan niet in combinatie met een bancaire lening, regelmatig wordt ingezet door startups, zullen zij bij Captin niet snel door de selectie komen. “Natuurlijk zijn wij best bereid om een uitzondering te maken wanneer een gevestigde naam een nieuw concept lanceert, maar voor het ophalen van risicodragend startkapitaal zijn wij niet de juiste partij.”

Over de eigen liquiditeit wil Joost niet te veel prijsgeven, maar hij kan wel bevestigen dat het goed gaat met Captin. “We zijn het platform begonnen met negen mensen en zijn nu met achttien medewerkers. Maar wat nog belangrijker is: we hebben tien nieuwe klanten mogen verwelkomen en er is er geen Ć©Ć©n weggegaan. We kijken terug op een spannend, maar succesvol eerste jaar.”

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten