menu
Corum Investments

1,1 miljoen euro voor Financieringstafels mkb en startups

1,1 miljoen euro voor Financieringstafels mkb en startups

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gaat 1,1 miljoen euro beschikbaar stellen om zogenoemde regionale Financieringstafels op te zetten. Deze tafels faciliteren samenwerkingen tussen partijen in regionale financieringsnetwerken.

Aan deze regionale financieringsnetwerken nemen onder andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen, accountants en verstrekkers van alternatieve financiering deel. Samen zijn ze dan bezig om (alternatief) kapitaal optimaal beschikbaar te stellen.

Toegang tot kapitaal niet altijd makkelijk

De staatssecretaris gaat nu 1,1 miljoen euro investeren om dergelijke financieringstafels op te zetten. Want mkb-ondernemers en startups kunnen uit steeds meer vormen van financiering kiezen – zo zijn er naast de banken populaire alternatieven als leasing en factoring, crowdfunding, business angels en kredietunies – maar de toegang tot kapitaal is niet altijd even makkelijk.

Samenwerking stimuleren en zo drempel verlagen

“Een belangrijke uitdaging van het kabinet is het extra ondersteunen van vooral mkb-ondernemers bij het aantrekken van financiering zoals risicokapitaal“, aldus de staatssecretaris. “Juist in regionaal verband kunnen we daarmee een grote slag slaan door bijvoorbeeld samenwerking te stimuleren en zo de drempel voor ondernemers te verlagen. De regionale Financieringstafels brengen de vraag van ondernemers en het aanbod van financiering bij elkaar.”

Brainport bekendste actieve Financieringstafel

De Financieringstafels zijn niet een geheel nieuw fenomeen. Zo is er Brainport Eindhoven. Hierbij brengen drie banken elke maand een casus in en houdt een ondernemer een pitch. Het gaat hierbij om plannen die niet bij de juiste financierder zijn ingediend of die niet door één financierder zelfstandig kunnen worden gefinancierd. Via Brainport zijn inmiddels meer dan honderd ondernemers geholpen aan kapitaal, netwerk en/of kennis.

Reacties