‘Peer-to-peerplatform Ezubo was piramidespel’

Ezubo, een Chinees online platform voor peer-to-peerleningen, zou niets meer zijn dan een piramidespel, waar 900.000 particuliere beleggers 7 miljard euro in hebben gestoken. De site is dan ook uit de lucht gehaald en de politie heeft 21 mensen gearresteerd, waaronder website-eigenaar Ding Ning.

Peer-to-peer lending, waarbij particulieren geld lenen aan anderen via een online platform, is razend populair in China. De markt is in zeer korte tijd gigantisch gegroeid en dat is niet zonder gevolgen. In december vorig jaar schreef Forbes dat bijna een derde van China’s ongeveer 3700 leen-platforms konden worden getypeerd als “problematisch”.

700 miljard euro bleek niet geïnvesteerd in peer to peer-leningen

Ezubo zou als een piramidespel werken, waarbij de inleg van nieuwe deelnemers werd gebruikt om aan bestaande deelnemers uit te keren. De site werd vorig jaar dan ook onderwerp van onderzoek, met als gevolg dat autoriteiten kantoren binnenvielen en boze beleggers op straat protesteerden en hun geld terug eisten, zo schrijft het Financieel Dagblad. Zo’n 95 procent van alle projecten op Ezubo bleek niet te bestaan en 900.000 Chinese particulieren hadden in deze niet-bestaande leningen gezamenlijk zo’n 50 miljard yuan, oftewel 7 miljard euro, geïnvesteerd.

Naast de 21 arrestaties, heeft de Chinese overheid heeft inmiddels ook de bezettingen van het uit de lucht gehaalde Ezubo in beslag genomen en alle activiteiten stopgezet. Er waren daarnaast graafmachines nodig om de boekhouding van het bedrijf in te kunnen zien; het management zou tachtig zaken met financiële administratie zes meter onder de grond hebben gestopt.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten