Polestar Capital lanceert fonds voor circulaire projecten

Polestar Capital lanceert fonds voor circulaire projecten

Vermogensbeheerder Polestar Capital maakt 100 miljoen euro vrij voor circulaire projecten. Het fonds wordt daarvoor gesteund door Pensioenfonds Detailhandel. De verwachting is dat het potje dit jaar zal doorgroeien tot 400 miljoen euro.

Polestar Capital beheert onder meer het Limburgs Energie Fonds voor groene energie en het Nationaal Warmtefonds voor het verduurzamen van woningen. De investeerder heeft ruim 920 miljoen euro onder zijn hoede en al zo’n 160 miljoen euro geïnvesteerd. Met het nieuwe fonds heeft Polestar Capital iets minder dan 1 miljard euro in beheer.

30 circulaire projecten

Het zogeheten Circular Debt Fund bedraagt nu 100 miljoen euro. Daarmee verwacht het in zo’n 30 circulaire projecten te investeren.

Het Circular Debt Fund bedraagt nu 100 miljoen euro.

Circulair wil zeggen dat er minder grondstoffen worden verbruikt en meer middelen worden hergebruikt, zoals door recycling. Om in aanmerking te komen voor een lening moeten deelnemers Co2-uitstoot terugdringen, afval verminderen of fossiele brandstoffen vervangen, aldus Polestar Capital.

Volgens de overheid moet de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair zijn, en in 2030 voor de helft. Maar dat wil nog niet echt vlotten: maar zes procent van de bedrijven is nu circulair te noemen.

Lange beleggingshorizon

“De circulaire bedrijven die PCDF financiert zijn kapitaalintensief, waardoor ze relatief grote bedragen aan geduldig kapitaal nodig hebben,” zegt Jan-Willem König, partner van Polestar Capital. “Hier passen investeerders met een lange beleggingshorizon bij, zoals Pensioenfonds Detailhandel.”

De eerste circulaire businessmodellen financieren kunnen banken vaak niet.

De eerste toepassingen van een circulair businessmodel financieren kunnen banken vaak niet, zegt Chief Information Officer Henk Groot van Pensioenfonds Detailhandel. “Door nu samen met hen (Polestar Capital, red.) dit fonds op te richten hopen wij de belangrijke transitie naar een circulaire economie te versnellen, waarmee wij het pensioen van onze 1,3 miljoen deelnemers duurzamer en toekomstbestendiger maken.”

400 miljoen euro in 2022

Beide partijen verwachten dat er in 2022 nog 300 miljoen euro bijkomt ‘op basis van de animo die er is’, aldus het persbericht. Hoewel er diverse fondsen zijn die zich richten op duurzaamheid in het algemeen, kent Nederland nog niet veel fondsen speciaal voor circulaire ondernemers.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft allerhande nieuws- en achtergrondartikelen, het liefst over duurzaamheid en gelijke representatie in de financiële sector.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten