54% mkb vindt alternatieve financiering onbetrouwbaar

54% mkb vindt alternatieve financiering onbetrouwbaar

Meer dan de helft van het midden- en kleinbedrijf in Nederland vindt crowdfunding en andere vormen van digitale alternatieve financiering nog te onbetrouwbaar. Dit lijkt vooral te komen door een gebrek aan menselijke interactie bij deze, voornamelijk online, spelers.

Dit blijkt uit een onderzoek dat kredietplatform October liet uitvoeren onder meer dan duizend ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Het viel hen op dat ondanks dat er vorig jaar bijna 50 procent meer kapitaal werd opgehaald met crowdfunding dan in het jaar ervoor, er toch nog altijd scepsis heerst over deze en andere vormen van alternatieve financiering die deels online opereren.

79% logistieke sector vindt alternatieve financiering onbetrouwbaar

Het blijkt namelijk dat 54 procent van het mkb alternatieve financiering nog (te) onbetrouwbaar vindt. Deze mening wordt vooral gedeeld in de traditionele sectoren, zoals de bouw, transport & logistiek en de retail.

Het (gebrek aan) vertrouwen in alternatieve financiering.
Het (gebrek aan) vertrouwen in alternatieve financiering.

Ondernemer wil persoonlijk contact bij aanvraag

Volgens October is de belangrijkste reden voor dit wantrouwen een gebrek aan menselijke interactie. Zo zegt meer dan driekwart meer vertrouwen te hebben in een financieringsaanvraag met persoonlijk contact dan een aanvraag zonder. Ook doet de helft van de ondernemers liever helemaal geen aanvraag voor financiering bij een partij die uitsluitend online bestaat.

Toch is het wellicht wat opvallend te noemen dat het mkb enerzijds veel waarde hecht aan persoonlijk contact, maar dat anderzijds 53 procent denkt dat online tools beter risico kunnen inschatten dan medewerkers van financiƫle instellingen. En tegelijkertijd is het ook weer zo dat 58 procent van de ondernemers de benodigde input voor een goede risicoanalyse, zoals onderdelen van de bedrijfsadministratie, liever niet online deelt.

Gerelateerde berichten