Buitenlandse investeerders ontevreden over belastingen

Buitenlandse investeerders ontevreden over belastingen

Buitenlandse investeerders zijn steeds minder tevreden over het investeringsklimaat in ons land. Dit ligt grotendeels aan ons belastingbeleid. Zo zijn onze belastingverplichtingen vaak strenger dan wat Europa voorschrijft, wat ons minder aantrekkelijk maakt voor investeerders.

Wanneer de EU regels instelt, bijvoorbeeld over hoeveel verlies een bedrijf mag verrekenen met de winst, doet Nederland hier vaak nog een schepje bovenop. Door onze strenge belastingregels haken potentiƫle investeerders sneller af. Dit zeiden buitenlandse investeerders tegen de Belastingdienst. Het FD deed hier vervolgens onderzoek naar.

Investeerders twijfelen aan stabiliteit Nederland

Onder meer de winstbelasting is een struikelblok voor buitenlandse investeerders. Zo was er sprake van een verlaging, maar uiteindelijk bleek dit niet haalbaar. Verder zorgen beperkingen van de verliesverrekening, een exitheffing dividendbelasting, de komst van bronbelastingen op rente en royalty’s ervoor dat de potentiĆ«le investeerders twijfelen aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van Nederland. Voor 2020 waren stabiliteit en betrouwbaarheid nog onze belangrijkste kenmerken.

Hoop is nog niet verloren.

Op andere vlakken scoort Nederland gelukkig nog wel goed. Zo worden het opleidingsniveau, de infrastructuur en het culturele aanbod positief beoordeeld. Laurens Berentsen, die vanuit het FD het onderwerp onderzocht, stelt dat de hoop nog niet is verloren. Onder meer in de fiscaliteit is er winst te behalen. ā€œWij zitten met ons tarief aan de bovenkant van Europa. Als daar wat vanaf kan, maakt dat ons vestigingsklimaat een stuk aantrekkelijker.ā€

Nederland geen ondernemersparadijs meer

Nederland stond ooit bekend als ondernemersparadijs, maar in dit imago zijn behoorlijk wat scheurtjes ontstaan. Ook is het niet voor het eerst dat er stevige kritiek is op het Nederlandse vestigingsklimaat. Een jaar geleden sprak prins Constantijn, ambassadeur van belangenorganisatie TechLeap, nog zijn zorgen uit. Hij stelde dat Nederlandse startups achterop raken doordat er maar weinig lokale investeerders meedoen met grote investeringsrondes.

Investeringsklimaat behoorlijk bekoeld.

Meer dan de helft van het durfkapitaal komt gewoonlijk uit het buitenland, vooral van Amerikaanse investeerders. Als zij steeds meer afzien van investeringen en lokale investeerders het bij kleine bedragen houden, zorgt dit voor een aardig bekoeld investeringsklimaat.

Linda

Linda

Linda werkt sinds 2015 bij Zietuwel, het bedrijf achter investeerders.nl. Hier houdt ze zich hoofdzakelijk bezig met interviews, events en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten